Nickerie, maandag 03 januari 2005  


Politie constateert daling criminaliteit in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE "De politie heeft in het jaar 2004 een lichte daling van de criminaliteit geconstateerd in het district Nickerie. In het afgelopen jaar heeft zij 2000 gevallen binnen gehad, vijftien procent minder dan een jaar daarvoor." Dat zei Gewestelijke Politie Commandant Elfriet Metroos afgelopen vrijdag in zijn jaarafsluitingsrede. Volgens hem heeft op landelijk niveau 67 procent van de criminaliteit zich gemanifesteerd in Paramaribo. Wanica volgt met vijftien procent en het district Nickerie neemt met 10,5 procent de derde plaats in.

Metroos is van mening dat het succes in het district niet van zelf is gekomen, maar dat bepaalde politieactiviteiten ertoe hebben geleid dat zich een lichte daling heeft gemanifesteerd in Nickerie. Onder meer is onopvallend gesurveilleerd door de politie. In het afgelopen jaar zijn mensen onder wie acht vrouwen in verzekering gesteld, 57 mensen minder dan in 2003. De politie streeft ernaar om deze cijfers verder terug te dringen, maar is er ook bewust van, dat de criminaliteit niet tot nul terug te brengen is. Door de politie is in het afgelopen jaar ook 134.000 Surinaamse dollar aan boetegelden in het staatskas gestort. Metroos meldt dat binnen de organisatie in Nickerie, de politie wat minder prettige momenten heeft gehad. Een aantal medewerkers moesten vanwege onbehoorlijk gedrag buiten functie worden gesteld.

Met betrekking tot de bestrijding van drugscriminaliteit zijn successen geboekt. De politie heeft in dat kader zeventien kilo marihuana, twee kilo cocane en twee kilo XTC-tabletten kunnen onderscheppen tijdens wegblokkades en andere uitgevoerde acties. Recentelijk heeft de politie een smokkelzaak in behandeling gehad, waarbij enkele mensen probeerden 11,6 kilo goud het land binnen te smokkelen.

Een belangrijk hoogtepunt in 2004 was volgens Metroos het opstarten van een rekrutenopleiding in het district Nickerie. Deze opleiding is ook niet zomaar van de grond gekomen. Metroos hoopt de lichting van 55 rekruten klaar te hebben vr de komende verkiezingen in mei, zodat er ook geen beroep gedaan moet worden op Paramaribo om personeel naar Nickerie te sturen. Na de afronding van de rekrutenopleiding zal de gemeenschap van Nickerie meer politie op straat zien. Dit zal ook betekenen dat de zichtbaarheid van de politie vergroot zal worden. Deze ontwikkeling zal resulteren in een groter veiligheidsgevoel van de gemeenschap. Metroos, die de gemeenschap bijzonder dankbaar is, heeft de mensen opgeroepen om zich ook in 2005 positief op te stellen naar de politie toe. Het is begrijpelijk dat de politie niet een ieder tevreden kan stellen, maar met een percentage van 75 procent aan opgeloste zaken vindt Metroos dat 2004 een succesvol jaar voor de Nickeriaanse politie genoemd mag worden.

 

Bron:
, 03-01-2005

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics