Nickerie.Net, vrijdag 17 april 2009


Nickeriaan na 6 jaren vrijgesproken voor moord op echtgenote

Geplaatst: 04/01/2005

Nickerie - De uit Nickerie afkomstige Mones Nazarali is op 24 december 2004 in hoger beroep vrijgesproken voor moord op zijn echtgenote in het jaar 1998. In een exclusief interview met DBS in Nickerie vertelt de ex-gevangene op zeer emotionele wijze wat hij allemaal heeft moeten doorstaan om weer zijn vrijheid te krijgen.

Foto: Een foto moment van de heer Mones Nazarali tezamen met zijn nu wijlen echtgenote en dochter Fanny die nu tien jaar oud moet zijn.

De afgelopen zes jaren zijn voor hem een hangende trauma vol duisternis en uitzichtloze momenten in een vierkante hok die hij moest delen met andere gedetineerden in de strafinrichting Santo Boma. Eind ’98 viel zijn wereld uit elkaar bij de dood van zijn echtgenote. Hij werd tijdens de begrafenisceremonie aangehouden op verdenking van moord op zijn vrouw. Met tranen in de ogen vertelt Mones hoe hij de lugubere sectie op het lijk met lede ogen ‘live’ heeft meegemaakt.

Zo kan hij heel goed in beeld halen het openkappen van de borst/buikholte en de organen zien van waaruit er donkerbloed uitsijpelde. Eveneens werden de hersenen van de overledene volgens Nazarali niet bespaard. Deze werden genadeloos open gezaagd, verteld Mones onder emotionele toestand. De zaak die verder aan het rollen werd gebracht, bracht al gauw 31 getuigen ten tonele, die zijn privé-situatie beter dan hem wisten te verwoorden en bracht de politie al gauw op het spoor van zijn buitenechtelijke relatie die hij had met ene S. D. Na een enorme lijdensweg bij de politie waar hij volgens zeggen, zowel geestelijk en lichamelijk is afgemarteld, werd hij veroordeeld tot vijftien jaren gevangenisstraf door rechter K. Pultoo.

Mones die de zaak niet aan de kantlijn liet liggen kwam al heel gauw erachter dat er enig relaas bestond met de rechter en dokter Halfhuid, die destijds het lijk in beslag nam, op steenworp afstand wonen in de buurt van zijn schoonouders. Hij wees DBS een plattegrond van de omgeving met aantekeningen. Frappant genoeg staan zowel de rechter in kwestie als zijn schoonouders ingeschreven als SZF-patiënten bij dokter Halfhuid, hetgeen hem tot slachtoffer heeft gemaakt van een onvergetelijke proces, zei hij zwaar geïrriteerd terwijl de tranen ook niet wegbleven.

Hij hekelde ook het feit dat anderen na drie dagen wel in hoger beroep kunnen, maar dat zijn proces pas na drie jaren begon. Na een serie van zittingen werden zowel getuigen en in het bijzonder de Patholoog gehoord, nadat hij niet al te zuinig onder vuur werd genomen zowel door Mones, als de advocaat Mr. Kries Bhoendie, die overigens geen blad voor zijn mond hield en sterk gedocumenteerd was, gaf de patholoog met voorzichtige omschrijving een grote vergissing te hebben gemaakt in zijn rapport. Nazarali raadpleegde vanuit de gevangenis verschillende instanties om meer duidelijkheid te krijgen wat hem ook lukte. Hij correspondeerde met de Amsterdamse recherchéur Peter R. de Vries (rijkspolitie) en de longarts Prof. Boonstra e.a.

Op een vraag over eventuele tekortkomingen wil hij niet ontkennen en gaf toe dat alcohol en overspel hem hebben gebracht naar de hel. Nazarali beschreef het leven in Santo Boma als laconiek en vergeleek het ook als het leven in een graf. Gedurende zijn detentie heeft hij meermalen strijd moeten leveren voor lotsverbetering, hetgeen met cel isolatie werd beantwoord door de cipiers. Mones was voor zijn arrestatie een succesvolle zakenman die nu met de grond gelijk gemaakt is. DBS die hem vroeg hoe hij de kerstdagen na vrijlating heeft doorgebracht, stuitte op enkele ogenblikken stilte waarna Nazarali huilend onthulde dat het op kerstdag zeven jaren is dat zijn echtgenote is begraven, waar hij geen afscheid heeft mogen nemen en niet eens de juiste locatie van het graf kent.

Mones gaf DBS ook mee dat hij een dochter heeft die nu tien jaar oud moet zijn en woont bij haar grootouders in Paramaribo. Tot op heden heeft hij haar niet kunnen zien. Ook een poging om haar telefonisch te spreken ontaarde in een vulgair gesprek. Zijn dochter Fanny die hij zo toevallig aan de lijn kreeg ging volgens Mones niet zuinig om met termen die nog meer zijn hart heeft opengereten. Na een periode van overbrugging zal hij vastberaden zonder vrees zijn enigste dochter opzoeken. Ter ganser harte koestert hij, dat datgene wat hem is overkomen geen vriend en evenmin de vijand mag overkomen.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

04-01-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics