Nickerie, woensdag 05 januari 2005  


Geen bespreking grenskwestie met Insanally

door Ivan Cairo

PARAMARIBO—Minister Marie Levens van Buitenlandse Zaken zal in Guyana geen besprekingen omtrent de grenskwestie tussen Suriname en Guyana bespreken met haar Guyanese collega Rudy Insanally. Ook bilaterale gesprekken staan niet op de agenda. Dat zei de bewindsvrouw gistermiddag te vliegveld Zorg en Hoop, kort vóór vertrek naar Guyana waar ze de vergadering van de CARICOM-ministers van Buitenlandse Zaken (Council of Ministers) zal bijwonen. "Nee niet! Ik ben daar uitsluitend voor de vergadering van de Raad van Ministers. Ik moet die vergadering voorzitten. Nee dat ga ik niet doen, omdat dat niet gepland is. Wanneer je praat over de grenskwestie, bereid je dat goed voor en zorg je ervoor dat je je deskundigen bij je hebt", zei de bewindsvrouw nadrukkelijk op de vraag of ze het grensgeschil zal bespreken of bilateraal overleg zal voeren met Guyana.

De vergadering vindt vandaag en morgen plaats in de Guyanese hoofdstad Georgetown. De Council of Ministers wordt vanaf nu tot eind juni door Suriname voorgezeten, als voorzitter van de CARICOM. De bijeenkomst zal voor een belangrijk deel gaan over de voorbereiding van de aanstaande tussentijdse CARICOM-staatshoofdenvergadering die volgende maand in Paramaribo wordt gehouden. Aan de orde komen voorts de reguliere zaken zoals de vorderingen inzake de totstandkoming van de CARICOM Single Market en het democratiseringsproces in Haïti die al een ruim een half jaar uit de organisatie wordt geweerd. Ook de verkiezingen binnen diverse internationale en regionale organisaties die de komende maanden plaatsvinden, zullen worden besproken. Op de tweede dag van de bijeenkomst zal een speciale sessie worden gehouden met kandidaten voor de post van OAS-secretaris-generaal.

Dat bepaalde CARICOM-landen reeds een voorkeur hebben uitgesproken voor bepaalde kandidaten, vormt vooralsnog geen probleem, zegt minister Levens. In CARICOM-verband wordt steeds gewerkt aan het vinden van een consensuskandidaat bij verkiezingen en ook nu zal dat weer het geval zijn. Vanmorgen wordt de vergadering speciaal gewijd aan deze kwestie.

De minister benadrukt voorts het belang van Surinames voorzitterschap de komende zes maanden. Alle ontwikkelingen met betrekking tot de CSME en andere belangrijke issues zullen onder leiding van president Ronald Venetiaan gebeuren. "In dat hele proces nemen wij zes maanden verantwoordelijkheid en alles wat er in die periode gebeurd is de verantwoordelijkheid van onze president". Levens hoopt dat, met het oog op de verkiezingen van 25 mei, het "rustig" blijft binnen de CARICOM, waardoor het staatshoofd ook de nodige aandacht kan schenken aan interne aangelegenheden. "We zijn wel op alles voorbereid", voegt ze eraan toe.

 

Bron:
, 05-01-2005

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics