Nickerie, woensdag 19 januari 2005  


De West - 19-01-2005

Surinamer grote man achter internationaal cocaïne-bolwerk

12 verdachten vannacht gearresteerd

Paramaribo - Bronnen bij de Surinaamse politie meldden vanmorgen dat speciale eenheden omstreeks 03:00 uur drie verdachten hebben gearresteerd op verdenking van de handel in cocaïne. Onder de drie bevinden zich Bisoen Parmessar en de veronderstelde leider van de criminele organisatie, de 60-jarige rijsthandelaar Shyam Guptar.

Tegelijkertijd zijn vandaag in Nederland negen verdachten aangehouden door de Nederlandse Nationale Recherche. Guptar’s zoon was eerder al in Portugal aangehouden in verband met betrokkenheid bij drugssmokkel.

De Voolichtingdienst van het Parket van de Procureur-Generaal heeft de aanhoudingen door middel van een persbericht bevestigd, maar weigerde de identiteit van de verdachten prijs te geven. De hoofdverdachte werd in de vroege ochtend tijdens een groots opgezette actie van speciale politie-eenhe-den in de kraag gevat. Hij wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de uitvoer van cocaïne uit Suriname naar Nederland. Al enige tijd werd hij door de Surinaamse justitie beschouwd als een persoon die op grote schaal in cocaïne handelde.

Tegelijkertijd zijn door de Nederlandse Nationale Recherche negen verdachten aangehouden in Nederland. De aangehouden verdachten maken volgens het Openbaar Ministerie in Suriname vermoedelijk deel uit van een groepering rondom de hoofdverdachte. Deze groepering heeft vermoedelijk diverse partijen cocaïne van-uit Suriname uitgevoerd naar Nederland.

De Nederlandse Nationale Recherche had informatie dat een boot van de hoofdverdachte vanuit Venezuela, via Suriname, onderweg zou zijn naar Nederland. Op 11 december 2003 werd de boot in Aveiro (Portugal) onderschept. Aan boord van de boot werd 296 kilogram cocaïne aangetroffen in één van de ballasttanks onder de deklading van 1500 ton rijst. De cocaïne en boot werden door de Portugese autoriteiten in beslag genomen. De bemanning van de boot is daarbij aangehouden.

In verband daarmee werd toen de 28-jarige zoon van de in Suriname aangehouden hoofdverdachte op het vliegveld van Porto in Portugal aangehouden. Bij zijn aanhouding had hij onder meer een tekening van de boot met de vermoedelijke bergplaats van de drug in zijn bezit. Daags na de inbeslagname van de boot is door de hoofdverdachte een container met ruim 10 kg cocaïne onder een deklading van vis vanuit Suriname naar Nederland gestuurd.

Gezien de gerezen verdenking tegen Guptar, het feit dat hij zich in Suriname bevindt en de Surinaamse nationaliteit bezit is besloten om in nauwe samenwerking met de Nederlandse Politie en Justitie hem strafrechtelijk aan te pakken, waartoe wederzijds rechtshulpverzoeken tussen beiden landen zijn uitgewisseld. Onderzoeksinformatie uit Nederland is inmiddels ter beschikking gesteld van de Surinaamse Politie. Mede op basis daarvan zijn de politie en justitie in Suriname een eigen onderzoek begonnen, dat geleid heeft tot de aanhouding vandaag. Tegelijkertijd zijn twee medeverdachten onder wie Parmessar aangehouden, ten aanzien van wie Nederland inmiddels om uitlevering heeft gevraagd.
De Nederlandse Nationale Recherche heeft vandaag de in Nederland woonachtige verdachten die gelieerd zijn aan de hoofdverdachte aangehouden. Deze personen zijn na de vlucht van de hoofdverdachte op een eerder tijdstip naar Suriname doorgegaan met de handel in cocaïne, onder meer door gebruik te maken van koeriers.
Op grond van Nederlandse rechtshulpverzoeken zijn de afgelopen nacht ook doorzoekingen geweest op zes locaties in Paramaribo en Wanica. De doorzoekingen hebben plaatsgevonden in aanwezigheid van de Surinaamse rechter-commissaris, vervolgingsambtenaren, hulpofficieren en ambtenaren van zowel de burger – als de militaire politie. Deze doorzoekingen resulteerde in de inbeslagname van goederen en voorwerpen in het kader van voormelde rechtshulpverzoeken. Ten overvloede wordt vermeld dat ook in Nederland op verschillende plaatsen in 14 woningen en 1 bedrijf doorzoekingen hebben plaatsgevonden.

 


Dagblad Suriname:

Rijsthandelaar aangehouden op verdenking van cocaïnehandel

Geplaatst: 19/01/2005

Paramaribo - Het Korps Politie Suriname heeft in het kader van de bestrijding van de handel in cocaïne drie verdachten aangehouden. De hoofdverdachte is een 60-jarige Surinaamse rijsthandelaar, die in Paramaribo is aangehouden. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de uitvoer van cocaïne naar Nederland. Al langer wordt hij gezien als iemand die op grote schaal in cocaïne handelt. Tegelijkertijd zijn door de Nederlandse Nationale Recherche, negen verdachten aangehouden in Nederland. De aangehoudenen maken vermoedelijk deel uit van een groepering rondom de hoofdverdachte. Deze heeft vermoedelijk diverse partijen cocaïne uitgevoerd naar Nederland.

De Nederlandse Nationale Recherche had informatie dat een boot van de hoofdverdachte vanuit Venezuela, via Suriname onderweg zou zijn naar Nederland. Op 11 december 2003 is de boot in Aveiro (Portugal) onderschept. Aan boord van de boot is 296 kilogram cocaïne aangetroffen in een van de ballasttanks onder de deklading van 1500 ton rijst. De cocaïne en boot zijn door de Portugese autoriteiten in beslag genomen. De bemanning is aangehouden. Tegelijkertijd is de 28-jarige zoon van de hoofdverdachte op het vliegveld van Porto in Portugal aangehouden. Bij zijn aanhouding had hij onder meer een tekening van een boot met de vermoedelijke bergplaats van de cocaïne in zijn bezit. Daags na de inbeslagname van de boot is de hoofdverdachte vanuit Nederland naar Suriname gereisd. Ook is vermoedelijk in zijn opdracht een container met ruim 10 kg cocaïne onder een deklading van vis vanuit Suriname naar Nederland gestuurd. Gezien de verdenking tegen deze verdachte en het feit dat de man zich in Suriname bevindt en de Surinaamse nationaliteit bezit, is besloten om in nauwe samenwerking met de Nederlandse Politie en Justitie, hem strafrechtelijk aan te pakken, waartoe rechtshulpverzoeken tussen beide landen zijn uitgewisseld. Informatie uit Nederlandse onderzoeken is ter beschikking gesteld van de Surinaamse Politie. Mede op basis hiervan zijn de politie en justitie in Suriname een eigen onderzoek gestart, dat geleid heeft tot de aanhoudingen.

Tegelijkertijd zijn twee medeverdachten aangehouden wier uitlevering door Nederland inmiddels is gevraagd. De Nederlandse Nationale Recherche heeft de in Nederland woonachtige verdachten die gelieerd zijn aan de hoofdverdachte, aangehouden. Deze personen zijn na de vlucht van de hoofdverdachte naar Suriname doorgegaan met de handel in cocaïne door onder meer gebruik te maken van koeriers. Tegelijkertijd zijn op grond van Nederlandse rechtshulpverzoeken doorzoekingen geweest op zes locaties in Paramaribo en Wanica. De doorzoekingen hebben plaatsgevonden in aanwezigheid van de Surinaamse rechter-commissaris, vervolgingsambtenaren, hulpofficieren en ambtenaren van zowel de burger als de militaire politie. Deze doorzoekingen resulteerden in de inbeslagname van goederen en voorwerpen in het kader van de rechtshulpverzoeken. Ten overvloede zij vermeld dat ook in Nederland op verschillende plaatsen in 14 woningen en 1 bedrijf doorzoekingen hebben plaatsgevonden.

Bron:

Dagblad Suriname

,19-01-2005

Landelijk Parket - Nederland:

Surinaamse rijsthandelaar aangehouden voor cocaïnehandel

Nederland - In een internationaal onderzoek naar de invoer van cocaïne in Nederland heeft de Nationale Recherche vandaag negen verdachten aangehouden. Het Korps Politie Suriname heeft tegelijkertijd drie verdachten aangehouden. De hoofdverdachte is een 60-jarige Surinaamse rijsthandelaar (red. Shyam G., ook bekend als 'Black Shamie'), die vandaag in Paramaribo is aangehouden. Hij wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de invoer van cocaïne in Nederland. Al langer wordt de hoofdverdachte beschouwd als een persoon die, ook in Suriname, op grote schaal in cocaïne handelt.

De aangehouden verdachten maken vermoedelijk deel uit van een groepering rondom de hoofdverdachte. Deze groepering heeft vermoedelijk diverse partijen cocaïne ingevoerd in Nederland vanuit Suriname.

De Nationale Recherche had informatie dat een boot van de hoofdverdachte vanuit Venezuela, via Suriname, onderweg zou zijn naar Nederland. Op 11 december 2003 is de boot in Aveiro (Portugal) onderschept. Aan boord van de boot is 296 kilogram cocaïne aangetroffen in één van de ballasttanks onder een deklading met 1500 ton rijst. De cocaïne en boot zijn door de Portugese autoriteiten in beslag genomen. De bemanning van de boot is aangehouden. Tegelijkertijd is de 28-jarige zoon van de hoofdverdachte op het vliegveld van Porto aangehouden. Bij zijn aanhouding had hij een tekening van een boot met de vermoedelijke bergplaats van de cocaïne in zijn bezit.

Daags na de inbeslagname van de boot is de hoofdverdachte vanuit Nederland naar Suriname gereisd.

Ook is in mei 2003 vermoedelijk in opdracht van hem een container met ruim 10 kilo cocaïne onder een deklading van vis vanuit Suriname naar Nederland gestuurd.

Gezien de in Nederland gerezen verdenking tegen deze verdachte, het feit dat de man zich in Suriname bevindt en de Surinaamse nationaliteit bezit is besloten om in nauwe samenwerking met de Surinaamse politie en justitie te komen tot een strafrechtelijk onderzoek. Onderzoeksinformatie uit het Nederlandse onderzoek is ter beschikking gesteld aan de Surinaamse politie. Mede op basis hiervan zijn de politie en justitie in Suriname een eigen onderzoek gestart, dat geleid heeft tot zijn aanhouding vandaag. Tegelijkertijd zijn twee medeverdachten aangehouden. Nederland zal vragen om uitlevering van twee verdachten.

De Nationale Recherche heeft vandaag de in Nederland woonachtige verdachten die gelieerd zijn aan de hoofdverdachte aangehouden. Deze personen zijn na de vlucht van de hoofdverdachte naar Suriname doorgegaan met de handel in cocaïne, onder meer door gebruik te maken van koeriers.

Het gaat om zeven mannen en twee vrouwen, in de leeftijd van 31 tot 47 jaar. Tegelijkertijd zijn doorzoekingen geweest in 14 woningen en één bedrijf in Almere (3), Amsterdam, Capelle aan de IJssel, Den Haag, Diemen, Gouda, Leidschendam, Rotterdam (3 woningen, 1 bedrijf), Sittard en Venlo. Bij de doorzoekingen zijn computers en administratie in beslag genomen.

De verdachten worden naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank van Rotterdam.

Vandaag zijn in Nederland 165 politiemensen van de Nationale Recherche en diverse korpsen van de politie ingezet.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Bron:
Landelijk Parket - Nederland ,19-01-2005

 

 

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics