Nickerie, zondag 06 februari 2005  


Stropers actief in het Bigi-Pangebied

door Beta Debidien

05/02/2005

NIEUW-NICKERIE - Toeristen en andere personen hebben in de afgelopen dagen tijdens hun bezoek aan het Bigi Pangebied in het district Nickerie geconstateerd dat heel wat stropers actief bezig zijn met illegale praktijken in dat gebied. Volgens de bezoekers wordt daarbij geen rekening gehouden met de regels van de Dienst Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer. De zeer actieve stropers schieten ook op beschermde dier- en vogelsoorten.


Manodjkoemar Kanhai, jachtopziener van de afdeling Natuurbeheer van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zegt in reactie op deze informatie te weten dat stropers al ongeveer twee maanden bezig zijn illegaal te opereren in het Bigi Pangebied. Als jachtopziener kan hij hiertegen heel weinig doen, omdat de afdeling van het ministerie in het district Nickerie niet goed uitgerust is met materiaal. Op de afdeling in Nickerie zijn drie jachtopzieners werkzaam, maar door gebrek aan een buitenboordmotor kunnen de mensen het gebied niet intrekken om daar de controle uit te oefenen. Vernomen wordt dat de buitenboordmotor enkele maanden terug defect is geraakt en naar Paramaribo is verstuurd voor reparatie. De afdeling in Nickerie beschikt niet over een tweede motor die eventueel ingezet zou kunnen worden om de werkzaamheden voortgang te laten vinden. De motor wordt elk ogenblik terugverwacht uit de stad zegt Kanhai.

De jachtopzieners zetten zich volledig in om het werk in het district op een correcte wijze uit te voeren. Bij controlewerkzaamheden in de ver gelegen gebieden, ondervinden de jachtopzieners problemen vanwege gebrek aan vervoer. De afdeling in Nickerie beschikt wel over een bromfiets, maar heeft geen auto. Om het werk op een adequate manier uit te voeren is daarbij een goed vervoermiddel vereist zegt Kanhai. Wat de situatie bij de monding van de Nickerie- en Corantijnrivier betreft, is de zaak daar onder controle. Deze lokatie is niet ver gelegen van het centrum van Nieuw-Nickerie en is makkelijk bereikbaar voor de jachtopzieners. Niet lang terug werden op deze lokatie enkele stropers betrapt met in hun bezit beschermde vogelsoorten. Ook werden twee jachtgeweren in beslaggenomen.

Bron:
,06-02-2005

 

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics