Nickerie, donderdag 24 februari 2005  


Nickerie telt meer dan 3000 seniorenburgers

Geplaatst: 24/02/2005

Nickerie - Volgens een laatst gehouden onderzoek in Nickerie is komen vast te staan dat dit district bijkans 3005 seniorenburgers telt. Dit blijkt uit een speciale studie waarbij de behoeften van seniorenburgers werd gepeild. Het onderzoek is verricht in opdracht van de Stichting Welzijnsinstituut Nickerie (WiN), die steeds tracht de kwaliteit van zorg en welzijn in Nickerie te bevorderen. Het is bekend dat seniorenburgers vaak aan een kant worden gelaten, terwijl zij ook deel uitmaken van de gemeenschap.

Reden genoeg voor WiN om bij dit onderzoek er achter te komen wat seniorenburgers in Nickerie precies nodig hebben ter verbetering van hun situatie. Hiermee kan WiN rekening houden bij de uiteindelijke opzet van voorzieningen voor seniorenburgers in Nickerie. Deze bijzondere burgers maken 8.1% uit van de totale Nickeriaanse bevolking (37.000). Er is op dit moment maar een bejaardentehuis ‘Huize Francis’ van de E.B.G.S met een capaciteit van 21 personen tussen de 60 – 80 jaar. De maandelijkse bijdrage voor het tehuis, dat de bewoners moeten neer tellen bedraagt SRD 75 per individu. Naast dit tehuis zijn er geen andere opvangmogelijkheden voor deze mensen. Aan dit onderzoek werkten twee Nederlandse studenten, Caroline Duizer en Manon Galesloot, die als voornaamste onderzoeksvraag hadden: ‘Wat zijn de behoeften en wensen van seniorenburgers (60+) aan sociale voorzieningen en/of diensten van de bevolkingsgroepen in het district Nickerie?’ Het onderzoeksresultaat is in een rapport gepresenteerd en overhandigd aan WiN en aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

In dit rapport wordt o.a. aanbevolen om een centrum voor seniorenburgers te bouwen met daarin meerdere faciliteiten voor seniorenzorg. Binnen het centrum moeten ook speciale faciliteiten aangeboden worden z.a.: thuiszorg, organiseren van activiteiten, uitleencentrum voor materialen z.a. looprekken, rollators en rolstoelen. Het onderzoek heeft verder ook uitgewezen dat er in Nickerie geen opleiding tot bejaardenverzorgster is. Voorts vinden de onderzoekers het erg belangrijk om binnen Nickerie mensen op te leiden voor dit beroep. Een van de aanbevelingen die door de studenten is meegegeven, is dat bij het ontwikkelen van de plannen voor een nieuwbouw er een concept gehanteerd moet worden, waarbij duurzaamheid van de materialen hoog in het vaandel staat.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,24-02-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics