Nickerie, zaterdag 26 februari 2005  


Nederland belooft ondersteuning in grenskwestie

Geplaatst: 25/02/2005

Paramaribo - Oplossing van de grenskwestie tussen Suriname en Guyana is ten eerste de verantwoordelijkheid van de beide landen. Dit is de mening van het Tweede Kamerlid, Henk de Haan. Vanwege de historische banden met Nederland voelt dat land zich verplicht om Suriname in dit proces te helpen, mede vanwege het feit dat bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 het land de huidige grenzen opgelegd kreeg.

Volgens de Haan is Nederland bereid om alle beschikbare informatie aan Suriname ter beschikking te stellen. Echter wijst hij erop dat Suriname een zelfstandig land is en zijn problemen zelf moet oplossen. De voorzitter van het parlement, Ramdien Sardjoe zegt dat tijdens de besprekingen met de Nederlandse delegatie, de grenskwestie met Guyana aan de orde is gekomen, maar dat er niet gesproken is over een oplossing. Beide landen zullen volgens hem de mogelijkheid bekijken om in de toekomstige relatie dit tot een punt van bespreking te maken. Enkele maanden geleden was er een discussie in de Nederlandse Tweede Kamer over het al dan niet beschikbaar stellen van archieven die betrekking hebben op het zeegrensgeschil, aan Guyana.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken had Guyana toegang tot de archieven verboden en daar had het Tweede Kamerlid Bert Koenders, die trouwens ook deel uitmaakt van de delegatie die momenteel in Suriname vertoeft, problemen mee. Hij meent dat Den Haag de hoofdstad is van het internationaal recht en zou deze houding, minachting van het Hof betekenen. Voor het oplossen van het conflict tussen Suriname en Guyana zouden de archieven van voor 1975 van belang zijn. Het standpunt van Suriname was duidelijk: de gegevens moeten niet beschikbaar worden gesteld aan derden. Koenders verduidelijkte gisteren op een persconferentie van DNA en de Nederlandse Tweede Kamer delegatie, dat het Hof gevraagd heeft om inzage in de documenten en niet Guyana. Volgens Arnold Kruisland, voorzitter van de voorbereidingscommissie, was het verzoek van het Hof dan niet duidelijk. Indien Suriname begrepen had dat niet Guyana, maar het Internationaal Tribunaal in Hamburg de gegevens nodig had, zou die beschikbaar worden gesteld.

Sheila Mijnals

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-02-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics