Nickerie, maandag 28 februari 2005  


Jairam: Sluiting SML resultaat wanbeleid

Nickerie - De parlementariër Soedeschand Jairam van Nickerie zegt het wel eens te zijn met de privatisering van de SML, maar hij is het niet eens met de wijze waarop de privatisering heeft plaatsgevonden. De SML was opgericht met doelstellingen onder andere het creëren van werkgelegenheid, het garanderen van de lokale voedselvoorziening, en bevorderen van de rijstcultuur met name het multiply effect, onder andere het doen van onderzoek naar veredeling en produceren van zaaizaad.

Foto: Parlementariër Soedeschand Jairam.

De boeren en de gehele rijstsector hadden dus profijt van de SML. Wanneer de overheid overgaat tot privatisering moet er voor gewaakt worden dat deze doestellingen geschaad geworden, is de mening van Jairam. Echter is dat in deze kwestie wel het geval. De privatisering zou moeten passen in een economisch herstelplan. Pas wanneer er een herstelplan is, kan je overgaan tot privatisering. Belangrijk is de volgorde en de snelheid van zo een privatisering. De doelen van dit bedrijf worden nu zwaar geschaad, want honderden arbeiders zijn nu werkloos en de boeren worden gedupeerd. De SML was namelijk het enigste zaaizaadbedrijf en deed aan veredeling op een hoog niveau.

Een zeer belangrijke vereiste voor privatisering is dat de werkgelegenheid beschermd moet worden. ‘De sluiting van de SML is te wijten aan de wijze waarop opeenvolgende regeringen zijn omgegaan met het bedrijf.’ Volgens Jairam is het falen niet alleen te wijten aan slecht management, want ook grote particuliere rijstbedrijven in Nickerie, die goed gemanaged werden, zijn in de afgelopen tijd failliet gegaan. Factoren zoals de hoge rente die de ondernemingen moeten betalen als ze lenen bij de banken en onze macro- economie zijn niet gunstig voor de rijst sector. Jairam zegt het erg te vinden dat de werknemers gedwongen worden om vrijwillig ontslag te tekenen voor een vergoeding van SRD 2000 of SRD 3000. Deze overheid heeft een consumptief beleid gevoerd en geen beleid gericht op het stimuleren van de productie aldus Jairam.

Zijn collega Ramlal Mahabier van de VHP zegt dat de regering iets moet doen aan deze alarmerende situatie, want het is zielig dat zoveel arbeiders brodeloos komen te zitten. ‘Ik ben teleurgesteld dat dit bedrijf is gesloten en dat zoveel arbeiders op straat komen te staan. Volgens Mahabier was het te voorzien dat het bedrijf zou sluiten, want er was ook sprake van mismanagement. Het kwaad is begonnen bij de vorige regering, die torenhoge schulden heeft gemaakt zonder die af te lossen. Mahabier zegt dat hij het probleem zal aankaarten binnen De Nationale Assemblee. Want, zegt hij, we moeten alle koppen bij elkaar steken om te kijken waar we de arbeiders onder zullen brengen.

Reita Madhuban

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

28/02/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics