Nickerie, woensdag 02 maart 2005  


Ocon start met conversatielessen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - Stichting Ontwikkeling Clarapolder en Omgeving Nickerie (OCON) is gisteren, dinsdag 1 maart, gestart met de cursus Nederlandse en Engelse conversatie voor huisvrouwen van de Westelijke polders.

Het doel is om de huisvrouwen taal- en spreekvaardigheid bij te brengen zegt Soerinder Algoe, voorzitter van de stichting. De cursus die geheel gratis is, zal enkele maanden duren en wordt verzorgd door een vrijwillig medewerkster uit Nederland.

Een onderzoek dat eerder verricht is door de stichting in de Westelijke polder, heeft uitgewezen dat de meeste bewoners van dit gebied een lage opleiding hebben en de talen niet machtig zijn. Deze situatie heeft gemaakt dat de meeste boeren zich ook niet kunnen organiseren in een sterke boerenorganisatie om bepaalde zaken af te dwingen.
Om de leerprestaties van de kinderen positief te beÔnvloeden, heeft de stichting gemeend hun ouders vooral het Nederlands te moeten bijbrengen. De meeste voorlichtingsprogramma's worden in het Nederlands uitgezonden, waardoor deze vaak niet goed worden begrepen door de doelgroep. Wil men hierin verandering brengen, dan zullen ook de boeren op een dergelijke manier verder geschoold moeten worden zegt Algoe.
De stichting heeft op de agenda het verzorgen van voorlichtingsprogramma's over HIV/AIDS, suÔcide, dat steeds aan het toenemen is in Nickerie, alcohol en drugs, gezondheid en voeding en opvoeden en begeleiding van districtskinderen. Daarnaast heeft de stichting op 8 maart aanstaande, de Internationale Dag van de Vrouw, tal van activiteiten op het programma staan.
OCON wil in dit jaar ook een multifunctioneel centrum opzetten aan de Gemaalweg in de Westelijke polders. De financiŽle middelen daarvoor zijn door de counterpart in Nederland reeds beschikbaar gesteld. Het wachten is op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) die het aangevraagde perceel formeel aan de organisatie moet toewijzen. De stichting is al 3 jaar bezig dit gedaan te krijgen, zegt Algoe.
Enkele weken geleden is een petitie hierover, met meer dan vierhonderd handtekeningen, aangeboden aan districtscommissaris Hein Ramnewash. De dc is gevraagd om de petitie door te geleiden naar president Ronald Venetiaan die zijn invloed moet wenden om de toewijzing te laten plaatsvinden.
De Nederlandse donor heeft intussen gedreigd om de samenwerking met de stichting op te zeggen, gegeven het feit dat de stichting niet over een eigen ruimte beschikt om de activiteiten voort te zetten. 

Bron/Copyright:

,02/03/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics