Nickerie, dinsdag 08 maart 2005  


Meer bauxietvoorkomens ontdekt in West- Suriname

Geplaatst: 05/03/2005

Paramaribo - Boringen van de NV Billiton Maatschappij tonen steeds meer bauxietvoorkomens aan in West- Suriname. De huidige rapportages vertellen dat reeds 200 tot 300 miljoen ton erts is ontdekt. Tegen midden maart komt er een tussentijdsrapport van de samenwerkende Biliton en Suralco uit, waarin zeker verheugende informatie staat. Het eind rapport moet of eind augustus of eind december worden uitgegeven.

Met de grote ontdekkingen wordt een basis gelegd voor geweldige ontwikkelingen in West- Suriname. Dit heeft Jainoel Abdul, directeur Mijnbouw en Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verklaard. De overheid heeft de vorige week de MOU met Suralco en Biliton verlengd tot 31 december 2005.

De verlenging was noodzakelijk, omdat de Suralco meer tijd nodig heeft voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor het opzetten van een waterkrachtcentrale en de haalbaarheidstudie van een smelter. Zoals bekend wordt het opzetten van een smelter gekoppeld aan het bouwen van een waterkrachtcentrale. Het gezamenlijke onderzoek moet resulteren in een feasebilty study. De studie die nu uitgevoerd wordt door de samenwerkende maatschappijen, is van eminent belang voor Suriname, omdat aan de hand daarvan Suriname de ontwikkeling in West -Suriname verder op poten kan brengen door in zee te gaan met multinationals die het bauxiet willen ontginnen.

Lloyd Djendji

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,08-03-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics