Nickerie, dinsdag 08 maart 2005  


Padieboeren willen betere prijs voor producten

door Beta Debidien

Nieuw-Nickerie - Rijstboeren in het district Nickerie willen een betere opkoopprijs voor hun product bij de voorjaarsoogst van 2005. Ze hebben aangegeven meer dan 10 US dollar te willen ontvangen voor een baal natte padie van 79 kg aangezien er zeer hoge kosten zijn gemaakt tijdens de inzaai en verzorging van het gewas. De zeer verontruste rijstboeren geven ook aan dat de prijzen van chemicaliŽn en ureum bij dit seizoen gemiddeld met 30 procent omhoog zijn gegaan, waardoor de kostprijs van per baal natte padie fors is gestegen.

De boeren maken zich enorme zorgen, omdat de opkopers hen in de afgelopen dagen hebben voorgehouden dat ze momenteel geen opkoopprijzen kunnen vaststellen en daarom open prijzen hanteren, totdat er meer duidelijkheid komt in de hele situatie. Om aandacht te trekken van de regering, hebben gisteren meer dan vijftig boeren zich verzameld voor het districtscommissariaat om een petitie aan te bieden aan districtscommissaris (dc) Hein Ramnewash van Nickerie. De dc was niet in het district waardoor districtssecretaris Stanley Julen het schrijven van de boeren in ontvangst heeft genomen.

Deze protestbrief moet haar weg vinden naar president Ronald Venetiaan en minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De boeren vragen in het schrijven aan het staatshoofd om met de meeste spoed een oplossing te vinden voor dit probleem, zodat ze niet maandenlang hoeven te wachten uitbetaald te worden voor hun product. Indien de prijzen niet gunstig zijn, zullen de boeren subsidies aanvragen omdat ze vinden dat onder de huidige omstandigheden niet meer zal kunnen worden ingezaaid. De zeer verontruste rijstboeren hebben de regering een week gegeven om de padieprijs kenbaar te maken. "Anders zullen ze niet schromen acties te ondernemen", zegt woordvoerder Radja Ahmadkhan. Hij zegt vernomen te hebben dat de opkopers dezelfde prijzen tussen de 22 en 23 Surinaamse dollar van het afgelopen seizoen willen aanbieden.

Harinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt in reactie dat zijn organisatie op 2 maart in een brief aan minister Michel Jong Tjien Fa van Handel en Industrie reeds aandacht gevraagd heeft voor dit probleem, maar heeft nog geen antwoord gehad. De SPBA-voorman heeft in zijn brief gevraagd welke afspraken er gemaakt zijn met de Braziliaanse president die twee weken geleden Suriname aandeed. Voorts wilde hij meer duidelijkheid rond de rijstexport, opdat de boeren garanties kunnen worden geboden dat niet naar willekeur van de opkopers de prijzen zullen worden bepaald. De SPBA-voorzitter betreurt het feit dat enkele rijstboeren aangezet zijn door politieke organisaties om zogenaamd op te komen voor hun belangen, terwijl de moederorganisatie bezig is met de regering een oplossing te vinden voor deze situatie.

Bron/Copyright:

,08/03/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics