Nickerie, dinsdag 08 maart 2005  


Regering VS: "Geen samenwerking met een regering geleid door Bouterse"

door Arny Belfor

Paramaribo - Het is onwaarschijnlijk dat de regering van de VS banden zal onderhouden met een eventuele Surinaamse regering onder leiding van Desi Bouterse. De VS zeggen dat de keuze voor een leider geheel ligt bij het Surinaamse volk, maar dat Suriname zich er wel van bewust moet zijn dat elke keus mogelijk gevolgen kan hebben voor het land.

NDP-topper Jenny Simons zegt dat er geen paniek binnen haar partij zal uitbreken, maar dat deze verklaring van de VS niet genegeerd kan worden. "De VS en vele andere landen kunnen moeilijk banden onderhouden met een regering geleid door een veroordeelde drugsdealer," zegt de Public Affairs Section van de Amerikaanse Ambassade in een exclusieve verklaring. Deze verklaring is gisteren na algehele afstemming met de State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgegeven. Primair spelen verschillende verdragen die de VS hebben met Nederland en de Europese Unie een belangrijke rol, zegt de Public Affairs Section. Er is volgens de verklaring geen enkele mogelijkheid of reden om de veroordeling van Bouterse door een Nederlandse rechtbank te negeren. Bovendien staat de strijd tegen de internationale drugssmokkel en de vervolging van personen die zich daaraan schuldig maken centraal in het beleid van de Amerikaanse regering.

Bouterse werd tot elf jaar cel veroordeeld in 1999 voor zijn rol in de smokkel van meer dan 400 kilo cocaļne naar Nederland. In de verklaring laat de ambassade er geen twijfel over bestaan dat slechts het Surinaamse electoraat moet en kan bepalen wie het land de komende vijf jaar zal leiden. Maar tegelijk drukken de VS de Surinaamse bevolking op het hart verstandig te kiezen op 25 mei en geven daarbij zelfs stemadvies. "We hopen dat het Surinaamse volk een leider kiest die heeft bewezen zich te hebben gecommitteerd aan de democratie en democratische principes en die het land vooruit kan stuwen", luidt de verklaring verder. Een eventuele keuze voor Bouterse zal belangrijke gevolgen hebben voor de internationale imago van Suriname, waarschuwt de ambassade in the verklaring. Het is de eerste maal dat de VS zich zo duidelijk uitspreken over verkiezingskandidaten in Suriname.
In de laatste dWT / IDOS peiling kwam Bouterse, presidentskandidaat van de NDP, op de derde plaats met 20.6 procent na Venetiaan (tweede met 22.4) en Wijdenbosch (eerste met 32.5 procent). In die peilingen scoorde de NDP als individuele partij het best met iets meer dan 18 procent.

Bouterse zelf was niet beschikbaar voor commentaar. Jenny Simons, fractieleider van de NDP in de assemblee zegt in een reactie dat dit soort verklaringen waarschijnlijk bedoeld zijn om de kiezers te beļnvloeden. Toch zal haar partij deze verklaring serieus moeten nemen zegt Simons. "We moeten niet in paniek raken. We kennen dit soort verklaringen. Toch zullen we deze verklaring niet kunnen negeren. We moeten serieus ernaar kijken en beslissen wat we moeten doen". De verklaring van de VS volgt enkele weken nadat Nederland al had duidelijk gemaakt dat een samenwerking niet mogelijk is.

Bron/Copyright:

,08/03/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics