Nickerie, woensdag 13 april 2005  


Multinationals tonen interesse in bacovenbedrijf SBBS

door Eric Mahabier

Paramaribo - Zes multinationals die in de bananensector opereren, hebben serieuze belangstelling voor de koop van de Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS), het voormalig bacovenbedrijf Surland. Hoewel ook lokale bedrijven om informatie over de SBBS gevraagd hebben, verwacht Andr Brahim voorzitter van de raad van commissarissen dat het bedrijf straks in handen komt van een van de zes multinationals.

Na het verschijnen in lokale dagbladen van een advertentie over de privatiseringsplannen van de SBBS, hebben twee Surinaamse bedrijven hierop gereageerd. En van ze heeft intussen laten "blijken dat het niet door zal gaan". Het andere bedrijf moet volgens Brahim opnieuw reageren.De regering is bezig een plan uit te voeren voor de privatisering van de SBBS. Het proces is in volle gang en Brahim geeft aan dat tegen het eind van deze maand de zes multinationals een bod zullen uitbrengen op de twee bacovenbedrijven in Jarikaba en Nickerie en het rijstbedrijf van de SBBS. De Stichting heeft een minimum bedrag in gedachten waarover met de multinationals onderhandeld zal worden. "Dat is gebaseerd op onze eigen evaluatie die samen met deskundigen gemaakt is ".Brahim wil vooralsnog van geen van de acht bedrijven de namen bekend maken. Maar hij bevestigt wel dat Fyffes n van ze is. "Laten we het proces rustig zijn gang laten gaan".
En van de belangrijke voorwaarden waaraan de toekomstige investeerder moet voldoen, is het bieden van garanties voor de voortzetting van de bananencultuur in Suriname en het onderschrijven van de doelstellingen die de regering met deze sector voor ogen heeft. Daarnaast is de positie die het bedrijf internationaal in de bananensector inneemt ook belangrijk.
De multinational aan wie het bedrijf toegewezen wordt, zal ook op de arbeidsplaatsen moeten behouden en de mensen die nu in dienst zijn, moeten overnemen.
In de beoordeling wordt ook gekeken naar het vermogen van de investeerder. "Als dit bedrijf door een internationaal bedrijf wordt overgenomen, dan betekent het dat men internationaal er meer vertrouwen in gaat krijgen dat in Suriname dit soort zaken mogelijk zijn. Hiermee ontstaat dan een grotere kans dat een ander internationaal bedrijf op met name agrarisch gebied zou willen investeren."
De schuld van de SBBS is bijkans 6 miljoen US dollar. Het ligt in de bedoeling om de schulden uit de opbrengsten van de privatisering te betalen. Ook de achterstallige lonen van voormalige Surland-arbeiders zullen hieruit betaald worden.
De verwachting van Brahim is dat nog voor de verkiezingen een besluit genomen wordt over welke onderneming in aanmerking komt om de SBBS te kopen.

Bron/Copyright:

,05/04/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics