Nickerie, woensdag 13 april 2005  


Getuige in Maratakka drugszaak: houtconcessie niet van Hira

door Reena Luchmun

Nickerie - In de Maratakka drugszaak is dinsdag de laatste getuige gehoord voor wat betreft het gedeelte van de zaak dat betrekking heeft op de verdachten die in dienst waren van de hoofdverdachte Pritam Hira.

Deze laatste getuige was de inspecteur van politie die de leiding had over een groot deel van het afnemen van verhoren van de verdachten. Hij zei dat de concessie die volgens de politie op naam stond van de hoofdverdachte, Pritam Hira, aangevraagd was door Hira en zijn vrouw, maar hun niet was toegewezen. Op deze concessie werden in 2003 een landingsbaan, twee vliegtuigen en enkele honderden kilo's cocaine aangetroffen.

De vader van Pritam was wel reeds concessiehouder van 13.000 hectare in datzelfde gebied maar die rechten zouden gauw vervallen. De aanvraag van Pritam behelsde ook het gebied van de vader. De vader oefende op zijn concessie jarenlang een bedrijf uit welke uiteindelijk door zijn zoon was overgenomen. De aanvraag werd onder andere afgewezen omdat de familie Hira enkele hoge vorderingen bij de Stichting Bosbeheer had openstaan. Momenteel is er een civiel proces gaande over deze vorderingen. Voor zover bij de politie bekend is de concessie nog steeds niet aan Hira toegewezen.

Tijdens de rechtszitting verteld de inspecteur voorts hoe naar aanleiding van verkregen informatie de politie overging tot een inval op het terrein . De juiste lokatie waar de cocaine werd aangetroffen is de Awarra Savanna. Alle verdachten die bij de inval in het gebied zijn aangetroffen hebben gezegd in dienst te zijn geweest van Pritam Hira. Allen met uitzondering van een verdachte hebben ontkend ooit cocaine aan Pritam overhandigd te hebben. Meerdere verdachten in de zaak zijn op hun eerdere verklaringen teruggekomen. Als reden hiervoor hebben zij aangegeven de eerdere verklaringen na mishandeling te hebben afgelegd.

De inspecteur reageerde op deze beschuldiging geļrriteerd dat hij met betrekking tot de verhoren op zijn afdeling met stelligheid kan zeggen dat deze niet met behulp van mishandeling zijn afgenomen. Over mishandeling tijdens de aanhouding op het concessiegebied kon hij niet veel zeggen aangezien hij daar niet bij was.

 Hij zei het echter vreemd te vinden dat de verdachten twee keren precies hetzelfde verklaard hebben op twee verschillende politiebureau's. Dit zou erop neerkomen dat men de verdachten dan op twee verschillende politiebureau's precies dezelfde woorden in de mond heeft gelegd.

Van de in eerste instantie zeventien verdachten tellende drugszaak zijn twee in een vroeg stadium door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Vijf andere verdachten zijn naar aanleiding van vormfouten van het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Vier van de overgebleven tien verdachten maken er een gewoonte van om niet op de zitting te verschijnen. Het gedeelte van de zaak welke Pritam Hira betreft kon wegens gebrek aan tijd dinsdag niet behandeld worden.

Op 6 mei zullen meerdere getuigen in de zaak gehoord worden. Het requisitoir en de pleidooi voor wat betreft de gewezen werknemers van Hira zullen op een nader te bepalen datum geschieden omdat de rechter graag heeft dat het requisitoir van de Officier van Justitie op papier staat.

 

Bron/Copyright:

,13/04/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics