Nickerie, maandag 18 april 2005  


Suriname en BraziliŽ tekenen nieuwe rijstovereenkomst

Cuba-akkoord in de maak

door Fenny Zandgrond

Paramaribo - Suriname en BraziliŽ tekenen dinsdag een nieuwe rijstovereenkomst. Suriname zal jaarlijks tot wederopzegging onder aantrekkelijke voorwaarden 10.000 ton rijst exporteren naar zijn zuiderbuur. Dit onthulde minister Marie Levens van Buitenlandse Zaken zaterdagavond bij de afsluiting van de reeks wijkvergaderingen van de NPS op het terrein van de Tamanredjo Sportbond in het district Commewijne.

 Zij gaf aan dat dit akkoord een meer permanent karakter heeft dan dat aangegaan tijdens een staatsbezoek van president Ronald Venetiaan aan BraziliŽ twee jaar geleden. Ook met Cuba bereidt Suriname in het kader van het CARICOM-Cuba handelsrelatie een rijstovereenkomst voor. Dit eiland is reeds aangegeven welke rijstproducten kunnen worden geleverd.
Het nieuwe akkoord wordt getekend in BraziliŽ door de Surinaamse ambassadeur Sonny Hira en de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Nunez Amorim. Het gaat om de levering van witte rijst, padie, gebroken (breuk) en bruine rijst aan Noord-BraziliŽ tegen het preferentieel nul procent tarief. De prijs voor de verschillende rijstproducten zal tussen de particuliere leverancier en afnemer worden onderhandeld. Voor export naar het noorden van BraziliŽ is in eerste instantie gekozen vanwege de goedkope transportkosten vanuit de haven.
Volgens Levens wacht de rijstsector op dit signaal om massaal de inzaai, die eind april aanvangt, af te stemmen op het volume dat geleverd moet worden aan BraziliŽ. Bij de vorige overeenkomst met het buurland, die voor drie maanden heeft gegolden, was ook een export van 10.000 ton afgesproken. Echter konden de Surinaamse producenten totaal slechts 3.000 ton leveren en was het importtarief van 11 procent te hoog.
BraziliŽ produceert jaarlijks 10,6 miljoen ton rijst uit ťťn enkele oogst per jaar. Echter bedraagt de totale consumptie van 12,4 miljoen ton. Het tekort van 1,8 miljoen ton rijst wordt gedekt door import. Ruim 680.000 ton is afkomstig uit de MERCOSUR-landen, ArgentiniŽ en Uruguay. Het overig deel wordt gehaald uit niet-MERCOSUR landen, zoals Guyana, dat reeds enkele jaren een aandeel heeft hierin. Prijzen van padie in BraziliŽ, af veld, liggen tussen 11 en 12 US dollar per zak van 60 kg.

 

Bron/Copyright:

,18/04/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics