Nickerie, vrijdag 22 april 2005  


Bestuurs functionaris staat terecht wegens vrouwensmokkel

Door Ashley Lieveld

 

Nickerie - Hesdy V., de bestuursfunctionaris die wegens vrouwenhandel terechtstaat, zal op 18 mei 2005 weer voor de rechter moeten verschijnen. De zaak is gisteren voor de derde keer uitgesteld door de rechter in het Derde Kanton, Mr. Kries Pultoo.

 

Hesdy V.

Hesdy V. wordt verweten dat hij van juni 2004 tot oktober van datzelfde jaar zich heeft schuldig gemaakt aan vrouwenhandel.  In diezelfde periode heeft de verdachte de vrouwen tegen betaling seks laten bedrijven in een bar. De vrouwen werden onder valse voorwendselen geronseld in Guyana door een zekere Roy. Hen werd voorgehouden dat zij in een restaurant als serveerster te werk zouden worden gesteld of in een casino. In Suriname aangekomen kregen zij te horen dat zij als commerciŽle sexwerkers moesten werken in de bar van de verdachte.

 

De verdachte heeft al de beschuldigingen tegen hem ontkent. Wat de rechter en de Officier van Justitie echter niet konden begrijpen is dat de verdachte wel bevestigt dat de verklaringen die zijn vrouw heeft afgelegd bij de politie op waarheid berusten. Hesdy V. zou volgens de vrouwen, die in Guyana waren geronseld, zelf naar het buurland zijn afgereisd om de vrouwen op te halen na een telefoontje van Roy te hebben ontvangen. De vrouw van V. had verklaard dat zij haar man naar het Corantijnstrand had gereden om hem af te zetten voor de oversteek naar Guyana. Bij terugkeer uit het buurland werd zij gebeld en haalde zij Hesdy weer op ditmaal met de Guyanese dames. Roy zou toen ook zijn meegereisd tot naar het strand, back-track, waar hij door V. betaald werd voor zijn bewezen diensten. In Suriname aangekomen vernamen de dames van V. dat zij door Roy aan hem zijn verkocht en dat zij voor hem, Hesdy V. moesten werken. Al deze zaken worden door V. nu tegengesproken. Dit terwijl alle getuigen in deze zaak hetzelfde verklaarden.

 

Op 19 april werden zes politiefunctionarissen gehoord en twee burgers. Een van hen, de 72 jarige H.E., werd gehoord vanwege het feit dat hij zou hebben meegewerkt aan een document, afkomstig uit Guyana en gelegaliseerd door een daartoe bevoegde ambtenaar met stempel, waarin staat dat de dames die inmiddels al naar Guyana gedeporteerd waren, de zaak wilden intrekken omdat zij in het Nederlands waren gehoord en niet wisten wat in de verklaringen stond. Dit werd hen ook niet voorgehouden door de verbalisant. Zij tekenden echter wel de stukken omdat zij naar huis wilden. Na een onderzoek door het Openbaar Ministerie bleek de verklaring uit Guyana valselijk te zijn opgemaakt.

De advocaat van de verdachte Mr. Regain Truideman, kwam gisteren ter terechtzitting met het tegen bewijs dat de verklaring uit Guyana helemaal niet vals is. Om dit te onderzoeken is de zaak uitgesteld tot volgend maand. Gisteren werd ook een van de dames gehoord als getuige. Volgens haar zouden er ook twee minderjarige meisjes van 14 en 17 jaar bij de groep zijn. De 14 jarige zou van huis zijn weggelopen. De moeder van het meisje had hiervan aangifte gedaan. Toen deze zaak aan het rollen werd gebracht, kreeg het ook veel belangstelling van de Guyanese pers.

 

Mr. Truideman vroeg of zijn cliŽnt in voorlopige vrijheid kon worden gesteld. Officier van Justitie Mr. Cynthia Paragsingh vroeg de rechter niet in te gaan hierop. Dit vanwege het feit dat er teveel obstructions of justice hebben plaatsgevonden in deze zaak. De officier vroeg zich af wat er zal gebeuren als verdachte voorlopig in vrijheid wordt gesteld. De rechter was het hiermee eens en zei niet te zullen ingaan op het verzoek van de raadsman, maar dat de verdachte blijft aangehouden.

 

Bron/Copyright:

Suriname Times

,20-04-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics