Nickerie, maandag 02 mei 2005  


Honderdjarige in Nickerie

door Beta Debidien

Nieuw-Nickerie - Districtscommissaris (dc) Hein Ramnewash van Nickerie heeft gisteren de weduwe Soemintra Bhawan-Seeamber gefeliciteerd met haar honderdste jaardag. Hij overhandigde namens president Ronald Venetiaan de gebruikelijke enveloppe aan de jarige.

Bhawan-Seeamber is geboren op 25 april 1905 te 59 Village in het buurland Guyana en kwam op 9-jarige leeftijd als bruidsmeisje voor het eerst naar Suriname. Op haar veertiende trad ze in het huwelijk met de in het district Nickerie wonende Soebhag Bhawan. Na het huwelijk in Nickerie heeft ze jarenlang gewerkt op kostgronden en heeft daarnaast een belangrijke bijdrage geleverd aan de rijstbouw. In een later stadium heeft mevrouw Bhawan vele Nickeriaanse vrouwen geholpen bij de bevalling van hun kinderen. Vandaar dat ze in geheel Nickerie bekendheid genoot onder de naam ‘Granny'. Ze heeft altijd geprobeerd een voorbeeldfiguur te zijn voor de plaatselijke gemeenschap. Momenteel ziet ze er goed en gezond uit, maar heeft tegenwoordig wel wat moeite met het herkennen van mensen en familieleden. Samen met haar man heeft ze acht kinderen gehad, van wie drie reeds zijn overleden. Ondanks alle problemen toen heeft ze samen met haar man de kinderen kunnen grootbrengen. In 1961 incasseerde zij een zware slag toen haar man kwam te overlijden. Haar oudste kind is nu 79 en de jongste 53 jaar oud. Ze heeft 54 kleinkinderen, 110 overkleinkinderen en 17 betoverkleinkinderen. Ze woont in bij haar zoon in de Van Drimmelenpolder. De familie heeft haar honderdste jaardag op een gepaste wijze gevierd.

Bron/Copyright:

,27/04/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics