Nickerie.Net, dinsdag 24 mei 2005  


ZORG EN HOOP - NIEUWSBRIEF Zorg en Hoop

NIEUWSBERICHT 17 MEI 2005

 

Verkiezingen in Suriname

door Roy Khemradj vanuit Nickerie/Paramaribo

 

Luister naar de uitzending (wma-file, ca. 28 min,   4 mb)

Afgelopen weekend was ik in het rijstdistrict Nickerie. Vrijdagmorgen vertrok ik naar het westen over de weg en de route kent heel veel bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld als je door het cocosdistrict Coronie rijdt. Ik zag drie huizen die helemaal in het paars/wit geschilderd waren, de kleuren van de NDP. En de PAULU heeft hier grote aanhang, gezien de vele vlaggen aan huizen, in bomen en op het erf. Maar de absolute top is Nieuw Nickerie. Daar wordt de favoriete partij uitbundig en kleurrijk uitgedragen. Bromfietsen met grote VHP vlagen aan een stok die door het centrum toeren en auto’s aan alle kanten beplakt met het partijlogo van vooral de VHP, met grote megafoons op het dak waaruit Hindostaanse muziek klinkt. Op straat praat iedereen openlijk over zijn of haar partijvoorkeur, zeker in aanwezigheid van een journalist uit Nederland.

Vijf jaar geleden had ik bij de verkiezingen van mei 2000 ook een uitzending vanuit Nickerie en net zoals toen was er ook deze keer een massameeting van de VHP op de avond van mijn aankomst in het district. Toen met de onvolprezen partijvoorzitter Jagernath Lachmon, nu met zijn opvolger, Ramdien Sardjoe. Het verschil is groot. Sardjoe heeft niet die bevlogenheid, uitstraling en het gezag dat zijn politieke guru had. De opkomst was niet geweldig – ruim 700 personen – en we zaten in een heel benauwde zaal. Na afloop van de vergadering reisde de hele partijtop omstreeks half een in de ochtend weer terug naar Paramaribo, dankzij de Bosjebrug over de Coppenamerivier.

Ik bezocht ook een veel kleinere bijeenkomst van de VVV, maar dan meer om alvast kennis te maken met Hariëtte Ramdien, de eerste vrouw die in Nickerie lijsttrekker is van een politieke partij. Laat op de avond ontmoette ik op het buitenterras van hotel Residence Inn, de plek waar ook de volgende ochtend Studio Nickerie zou uitzenden, een echtpaar dat mij in een uur tijd op fantastische wijze informeerde over de plaatselijke actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo was ik goed voorbereid voor het debat waaraan zouden deelnemen, mevrouw Ramdien van de VVV, de heer Matai, lijsttrekker van de VHP en de heer Kisoensingh van UPS/DOE.

Zaterdag had ik mij met zendapparatuur, kabels, DAT-recorder en mijn laptop, aan twee tafeltjes geïnstalleerd. Dit trok veel bekijks van passanten op een overigens druk verkeerspunt waarlangs het buitenterras van het hotel ligt. Iedereen kwam even langs om te kijken wat er aan de hand was. Dit kwam ook door de aanwezigheid van drie plaatselijke journalisten die ook in Studio Nickerie zouden optreden. Hier kent iedereen elkaar. Een Hindostaanse man parkeerde zijn VHP-soundtruck aan de overkant van de weg en liet de muziek aanstaan. Hij was een remigrant uit Nederland, kende Zorg en Hoop van vroegere jaren en vond dat Hilversum ook van de typische Nickeriaanse verkiezingssfeer op de achtergrond moesten genieten. Dat ging net goed. We kregen ook bezoek van een cameraploeg van de nieuwsdienst van een lokaal televisiestation die het debat met de politici kwam filmen. Zo was een ruim fragment van Studio Nickerie ’s avonds in het goed bekeken journaal te zien en mijn herkenning op straat, leverde nog meer interessante politieke gesprekken op, bijvoorbeeld met Liakat Mahawatkhan, die onlangs de VHP heeft verlaten.

Hariëtte Ramdien belde zaterdagmorgen. Ik was bang dat ze zou afzeggen, maar ze kwam met de mededeling dat ze formeel toestemming aan Jules Wijdenbosch moest vragen, voor deelname aan Studio Nickerie. Dat was geen probleem, maar – die boodschap bracht ze over – Wijdenbosch klaagde dat ik sinds mijn aankomst in Suriname, hem nog niet had gebeld. Dus zou hij het op prijs stellen dat ik hem een telefoontje gaf. “Hij wacht op uw telefoontje”.Het eerste waarnaar Bosje informeerde was mijn gezondheid en of alles goed ging. Na terugkeer in de stad moest ik zeker langskomen. Komt nog, zei ik, eerst de klus in Nickerie afmaken, daarna komen we te werken in Paramaribo.

Nickerie en Coronie overziend, denk ik dat het Nieuw Front het zwaar zal krijgen in beide districten. In Coronie gaan volgens een net uitgekomen plaatselijke opiniepeiling (zie ook www.nickerie.net) de twee zetels naar de PALU en naar de NDP. In Nickerie haalt Nieuw Front hooguit drie van de vijf zetels en gaat er een naar de NDP (D. Jaggernath) en een zetel naar S. Jairam van A1. Jairam komt van de PVF (Politieke Vleugel Federatie van arme landbouwers en boeren), de partij van vakbondsleider Jiwan Sital. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het failliet van het bananenbedrijf Surland, dat nu door een particuliere stichting wordt beheerd. Althans door Nieuw Front. De verwachting was dat het politiek gedaan zou zijn met de PVF, maar Sital blijkt nu nog populairder te zijn onder de ontslagen werknemers van zijn toenmalige vakbond. Het kan verkeren in de Surinaamse politiek.

In Nickerie kunnen VVV(Ramdien) en Kisoensingh(UPS/DOE) het dus vergeten, volgens deze peiling. Voor Kisoensingh vind ik het persoonlijk jammer. Want bij de vorige verkiezingen kwam hij net 6 stemmen te kort om gekozen te kunnen worden in het parlement. Nu is hij een samenwerking aangegaan met Marijke Djawalapersad, een vrouw die in 1996 de VHP verliet om uiteindelijk voorzitter van het parlement te worden tijdens de regering Wijdenbosch (1996-2000). De Hindostanen van Nickerie vergeten dit soort zaken niet licht en dit gegeven kan Kisoensingh de politieke das om doen.

Voor wat Paramaribo betreft – en eigenlijk voor heel Suriname – het aantal zwevende kiezers is heel erg hoog. Ruim 30 procent van de ruim 334000 kiesgerechtigden kan nog geen keuze maken. Veel zal gelegen liggen aan de laatste massameetings die deze week worden gehouden. Maandag hebben de meeste partijen hun afsluitende bijeenkomsten, want dinsdag is een rustdag voor de 18 partijen ( vijf in combinaties en vijf afzonderlijk) die op 25 mei om de 51 parlementszetels zullen strijden. Het Nieuw Front sluit maandag de campagne af op het terrein van De Olifant van de VHP en Bouterse doet dit een dag eerder. Ik kan dan de tijd nemen om beide bijeenkomsten te bezoeken.

Gisteravond bezocht ik de theatervoorstelling Kiespijn van theatermaakster Sharda Ganga. In een goed stuk met drama, scherpe teksten en liedjes, steken 12 spelers en speelsters in een mengelmoes van Sranan en het Nederlands, de draak met al die beloften die in deze tijd gedaan worden op diverse podia. Ik kreeg geen kiespijn, maar hoofdpijn van al die sketches die ik ook van het veld herkende; duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding, prijsstabiliteit, een menswaardig bestaan enz. Eigenlijk zou deze voorstelling door de televisie moeten worden uitgezonden, in plaats van de zes voorstellingen in het theater. De kiezer wordt een spiegel voorgehouden van de politieke samenleving, waarin hij of zij, voor slechts een dag van belang is. Daarna gaat het weer om het eigen of het partijbelang.

Komende zaterdag heeft Zorg en Hoop een samenwerking met de Caribische afdeling van de Wereldomroep en dan presenteer ik de uitzending van Zorg en Hoop, samen met Noraly Beyer. Ik ben benieuwd of al onze gasten aan tafel zullen verschijnen bij Tori Oso aan de Fred Derbystraat, waar we zullen uitzending. In de volgende nieuwsbrief hoop ik verslag te doen van de slotbijeenkomsten. Ik waag mij nog niet aan een voorspelling.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

,24-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics