Nickerie.Net, donderdag 26 mei 2005  


Ordelijk verloop stembusgang Nickerie
door Beta Debidien, Rosita Leeflang
 

NIEUW-NICKERIE - De kiezers in de polders van Nickerie hebben zich niet onbetuigd gelaten tijdens de verkiezingen. Volgens onze waarneming was er sprake van een goede stembusgang. Op stembureau 386 in de Westelijke Polders hadden tot drie uur in de middag reeds 275 van de 503 geregistreerde kiezers hun stem uitgebracht.

Stembureauvoorzitter Dewradj Badal gaf evenals andere stembureauvoorzitters aan dat de stembusgang heel rustig was en zaken heel ordelijk verliepen. Op het moment dat we daar aankomen is Badal in gesprek met een seniorenburger. Het duurt vijf minuten voordat hij ervan overtuigd is dat de man slechtziend is en hulp behoeft bij het stemmen.

Op stembureau 387 waren de VHP-propagandisten heel actief. "Voorzitter Lachmon heeft veel voor mij en mijn familie gedaan; vanaf mijn overgrootvader. Mijn rijstareaal beplant ik nu niet zelf, maar heb het verhuurd. Op de grens van het areaal plant ik bijvoorbeeld oerdi en groenten", vertelt een VHP-propagandist van ergens in de 40 jaar. Hij en zijn mensen adviseren om op de nummer vijf van de lijst Chaitram Rambharose te stemmen om ervoor te zorgen dat zo de nummers een tot en met vier binnen kunnen komen. "We dwingen ze niet, maar dat is ons advies. Als ze in het hokje zijn, weten we nou eenmaal niet wat ze doen", voegt een mevrouw eraan toe.

In de Oostelijke Polders zijn op stembureau 365, de Openbare School Long May, de eerste PPP’ers voor de dag waar te nemen. "Het gaat goed. We zijn een kleine, maar nieuwe partij, daarom ziet u niet zoveel van ons", vertelt een van de propagandisten. Even verder spotten wij een propagandist, die een verdacht lijkende cup in zijn handen heeft. Daarin zou volgens hem cola met ijs zitten, maar aan zijn hele houding te merken, was dat niet de waarheid. Gelukkig was de cup met inhoud, bij het terugkeren naar de auto verdwenen. Hij had de boodschap begrepen.

Propagandamateriaal van de SPA vind je als een speld in een hooiberg in zowel Wageningen als de overige ressorten. Na een huis met een SPA-vlag te hebben gespot in Nieuw Nickerie, is het eerstvolgende rood/zwart van een meneer met een SPA-trui in Pisang Kapokwe – die wordt nu klaargemaakt om te asfalteren.

Subhas Badloe legt uit dat er best wel SPA’ers te vinden zijn op de stembureaus, maar in mindere mate. Of ze hebben NPS-truien aan. "Maar ze zijn er wel. Een ander punt is ook dat de SPA geen DNA-kandidaat op de lijst heeft staan, maar alleen DR- en RR-leden. Wij zijn een partij met goede ideeën, dus de combinatie zal sterk uit de bus komen." Zelf had Badloe nog niet gestemd, omdat hij met zijn coördinerende taak ervoor moest zorgen dat alles goed verliep.

Het laatste stembureau dat wij in de middag aandeden in de Oostelijke Polders was nummer 369 in de Hindischool te Sawmillkreek. Van de waarnemend stembureauvoorzitter Mohamed Sastrohardjo, die net weer werd afgelost door de voorzitter, verneemt de Ware Tijd dat zij aan het begin van de dag wat problemen hadden, doordat het lokaal niet was ingericht. In plaats van zich dan bezig te houden met de inventarisatie, moesten zij de inrichting aanpassen. "Met wat improvisatie was dit probleem gauw opgelost", zegt Sastrohardjo, die op dat moment van het interview werd weggeroepen door de voorzitter. Na wat gefluister tussen de twee, kreeg ik geen antwoorden meer los van Sastrohardjo. Zelfs niet over zijn eigen ervaringen met de vorige verkiezingen, aangezien hij vanaf 1987 op stembureaus werkt. De opdracht was duidelijk. De eerste plek waar de pers moeilijk aan informatie kwam. Van een van de stembureauleden werd vernomen dat zij hun grootste drukte al hadden gehad. "Wij hebben hier geen mensen die op kantoor werken. De poldermensen komen de gehele dag door. Voor ons wordt het met nog twee uren te gaan een stuk rustiger nu." Om zeven uur sluit dit stembureau dan ook rustig zijn deuren om met de telling te beginnen.

Bron/Copyright:

,26-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics