Nickerie.Net, donderdag 23 juni 2005  


Bestuur DOE doet beroep op Schalkwijk aan te blijven

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - Het hoofdbestuur van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft vrijdagavond tijdens een bestuursvergadering een beroep gedaan op Dr. Maarten Schalkwijk om nog aan te blijven als voorzitter. Schalkwijk heeft op vrijdag 10 juni per brief het voorzitterschap ter beschikking van het bestuur gesteld. Dit heeft hij gedaan om een "democratische daad te stellen", zoals hij in de brief aanhaalt, naar aanleiding van de uitslag van de verkiezingen, waarbij de combinatie UPS-DOE geen DNA-zetels heeft behaald.

 

Dr. Maarten Schalkwijk, voorzitter DOEMet deze daad wilde Schalkwijk het bestuur de vrije hand geven om de verdere koers van de partij bij te stellen. Officiële reacties op de ontwikkelingen binnen DOE konden vooralsnog niet verkregen worden. Wel melden bronnen binnen de partij dat het bestuur inmiddels de evaluatie van de verkiezingen heeft afgerond. Tijdens de evaluatie is gebleken dat met de tienduizend stemmen die DOE en UPS in combinatieverband hebben behaald, bij een landelijke evenredig kiesstelsel deze stemmen drie zetels zouden opleveren. Het bestuur vindt dat UPS-DOE goede issues heeft gebracht, er was een sterk verkiezingsprogramma en er waren deskundige kandidaten.

 

"De partij heeft in tegenstelling tot de meeste andere partijen voornamelijk met vrijwilligers gewerkt, ook op de dag van de verkiezing. Er zijn daarbij geen kiezers onder druk gezet of bedreigd, terwijl er geen werk of grond is uitgedeeld, en er niet met geld is gestrooid, zoals bij een aantal partijen wel het geval is geweest. Kortom, in zijn algemeenheid vond het bestuur dat UPS-DOE een zeer positieve campagne heeft gevoerd", zegt een DOE-bestuurslid.

 

"De voorzitter heeft zich hierbij optimaal ingezet en hem treft dus geen enkel verwijt. De corrupte werkwijze van diverse andere partijen heeft zetels gekost, terwijl het oneerlijke kiesstelsel heeft gemaakt dat de drie zetels die de kiezers wel hadden willen geven niet zijn verzilverd", zegt hij verder. Het bestuur heeft derhalve alle vertrouwen in de voorzitter en heeft een dringend beroep op hem gedaan om aan te blijven. Hij is een toonbeeld van deskundigheid en eerlijkheid in de politiek en de partij wil hem graag behouden.

 

De Surinaamse politiek heeft te maken met normverlaging, die bij diverse partijen, kandidaten en een deel van de kiezers zichtbaar is. Het bestuur vindt dat DOE in deze omstandigheden juist een goed voorbeeld moet zijn om te tonen dat het anders kan. Schalkwijk heeft het verzoek van het bestuur in beraad en heeft een aantal randvoorwaarden aangegeven die nodig zijn om verder te gaan. Op 30 juni komt het bestuur weer bijeen om te praten over de toekomst van de partij en aan de hand van die vergadering zal de voorzitter een definitief standpunt bepalen. Na deze vergadering komt het bestuur met kandidaten, veldwerkers en coördinatoren bijeen. Dit jaar staan er verder bestuursverkiezingen op stapel.

 

Henri Ori van de politieke raad van de UPS zegt desgevraagd dat de fusiegedachte tussen de UPS en DOE nog altijd recht overeind staat. "Daar moet de tijd rijp voor gemaakt worden. De algemene gevoelens zijn dat als Maarten werkelijk afhaakt, dat het dan gedaan is met DOE."

 

Bron/Copyright:

,22/06/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics