Nickerie.Net, zondag 26 juni 2005  


Guyanese illegalen en drugs bij wegcontrole PN-route Garnizoenspad

Bloeiende wapenhandel tussen criminelen Suriname en Guyana

 

door Ashley Lieveld

Nickerie - Een twintigtal illegale Guyanezen, een hoeveelheid marihuana en een groot aantal boetes die ter plaatse betaald moesten worden, was het resultaat van een grootse wegcontrole zaterdagmorgen te Garnizoenspad, voor de Saramaccabrug, door de politie.

Naar Times uit welingelichte bron verneemt is de aanleiding van deze wegblokkade, de vele drugs, zowel cocaïne als marihuana, die de politie de afgelopen tijd heeft onderschept op de oost-west verbinding. Alle voertuigen die vanuit richting Nickerie kwamen, werden grondig onderzocht. Ook de bussen die de route Paramaribo-Nickerie onderhouden werden aan een grondig onderzoek onderworpen. De passagiers moesten al hun bagage uit de bus halen en alles werd onderzocht. Ook personenwagens werden streng gecontroleerd. Veel taxi’s die op de back-track route opereren werden staande gehouden met illegalen. De illegalen werden per bus naar Paramaribo vervoerd en zullen het land worden uitgezet.

In een van de taxis die richting Paramaribo ging, stuitte de politie op een tas met drugs. De smokkel van drugs uit buurland Guyana baart de politie zorgen. Het vermoeden bestaat dat de hoeveelheid drugs die de afgelopen periode, vermoedelijk via de back-track-route, het land is binnengesmokkeld, slechts een fractie is van wat daadwerkelijk het land via de back-track-route binnenkomt.

Uit welingelichte bron verneemt Times dat er onder andere ook valse Surinaamse dollars het land binnenkomen vanuit Guyana, en dat er momenteel een levendige wapenhandel plaatsvindt tussen Suriname en Guyana. De wapens zouden volgens informaties vanuit Oost-Europa, met name Joegoslavië, Guyana worden binnengebracht om dan hun weg te vinden naar Suriname. Volgens de bron vindt er internationale kartelvorming plaats tussen de georganiseerde criminele bendes van beide landen.

Het is bekend dat er de laatste tijd vaker Guyanezen zijn aangehouden die betrokken waren bij schietpartijen en berovingen met wapengeweld. Op de oost-west verbinding werd onlangs, in Saramacca, ook nog een taxichauffeur beroofd, waarbij de daders bij nader onderzoek Guyanezen bleken te zijn. Na door de politie op de hielen te zijn gezeten vluchtten zij het bos in, maar konden na goed speurwerk van de politie in samenwerking met het nationaal Leger, in de kraag worden gevat.

Volgens de bron komen er de laatste tijd vaker illegale Guyanesen het land binnen met wapens die zij aan de man proberen te brengen. De controle op de grens zal zeker verscherpt moeten worden wil de regering deze zaken terugdringen. Daarbij zullen ook de twee patrouilleboten van het nationaal Leger en een van de politie die in de MAS haven van Nickerie liggen, ingezet moeten worden.

Volgens onze informaties vinden deze illegale praktijken, namelijk het smokkelen van drugs en wapens via de westgrens, ook over zee hun weg naar Paramaribo. Hoofdinspekteur, Elfried Metroos, GPK van Nickerie, deelde Times vorige keer bij het onderscheppen van 11.1. kg cocaine mee dat de grens met Guyana een open grens is. Een open grens is volgens Metroos moeilijk te controleren. “Echter is er altijd controle uitgeoefend”, beweert de GPK. Met het uitbreiden van de manschappen in Nickerie zullen verscherpte acties binnenkort zichtbaar zijn bij de gemeenschap, deelt de politie commandant van het gewest Nickerie mee. Metroos zegt dat de resultaten van deze acties niet zullen uitblijven. De actie te Garnizoenspad stond onder de tweekoppige leiding van inspecteur Ricardo van Leuvenum en collega Kries Ajodhia.

Bron/Copyright:

Suriname Times

,26-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics