Nickerie.Net, woensdag 29 juni 2005  


PL krijgt DNA-voorzitterschap

Somohardjo of Tamsiran mogelijk nieuwe DNA-voorzitter

Geplaatst: 29/06/2005

Paramaribo - De Nieuw Front partners hebben gisteren overeenstemming bereikt over de verdeling van de voorhoede functies. Aan de Pertjajah Luhur (PL) is het DNA-voorzitterschap toegewezen, de VHP mag wederom een kandidaat voordragen voor het vice-presidentschap terwijl de NPS voor de derde keer een kandidaat naar voren mag schuiven voor de post van president.

Aanvankelijk had PL een zware claim gelegd op de functie van vice-president. Somohardjo verklaarde gisteren dat het ultieme besluit om het DNA-voorzitterschap in te vullen volledig gedragen wordt door de PL-structuren. De PL-voorman deelde tevens mee dat de PL structuren zullen beslissen wie voor deze functie in aanmerking komt. In ieder geval zal het gaan om de PL-voorzitter zelf en Ronny Tamsiran die al enige jaren parlementaire ervaring heeft. De inlevering van de DNA- voorzitterspost geschiedde bij de VHP onderhandelaars niet probleemloos.

De fungerende DNA-voorzitter en VHP-leider Ramdien Sardjoe gaf duidelijk blijk van zijn emoties. Hij gaf onomwonden aan moeite te hebben gehad met het besluit om afstaan te doen van deze post. Bij traditie bleek deze post te zijn voorbehouden aan de VHP die jaren de voorzittershamer mocht hanteren. Volgens Sardjoe hebben de VHP-structuren zich volledig kunnen terugvinden in deze veranderende setting van de topfuncties die door het NF bekleed worden. Het is vooralsnog niet bekend wie de NPS naar voren zal schuiven voor het presidentschap. Echter hebben zowel Somohardjo als Sardjoe eerder aangegeven slechts de kandidatuur van Venetiaan te zullen ondersteunen.

Het was gisteren duidelijk dat partijen tot een vergelijk zouden komen getuige het optimisme van NPS voorzitter Ronald Venetiaan die zich ontpopte tot een gedreven onderhandelingsleider. Nadat de NF-onderhandelingen over de voorhoede functies gisteravond zijn afgerond, zijn de gespreksronden met AC en A1 over de verdeling van de ministersposten en het DNA vice-voorzitterschap voortgezet. Voor de onderhandelingen met A1 werd gesteld dat het DNA vice-voorzitterschap ingevuld zou worden door AC, en wel in de persoon van Caprino Allendy. Bij het samenstellen van dit bericht duurde de onderhandelingen tussen de drie combinaties nog voort.

Widjai Ganesh

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,29-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics