Nickerie.Net, woensdag 29 juni 2005  


Ram Sardjoe geïnstalleerd als fungerend DNA-voorzitter

‘Mijn agenda geniet volledige draagvlak’

 

Geplaatst: 29/06/2005

Paramaribo - Met het afnemen van de eed is VHP-voorzitter Ram Sardjoe, het oudste gekozen lid in jaren, gisteren beëdigd als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Dit gebeurde in aanwezigheid van zijn familie, president Ronald Venetiaan, vice-president Jules Ajodhia, de totale ministerraad, parlements- en nieuw gekozen parlementsleden en andere prominente figuren. Volgens Venetiaan, die de aanwezigen toesprak, is door de beëdiging van Sardjoe de weg opengemaakt voor de gekozen leden om toegelaten te worden tot DNA.

Met de afronding van de administratieve procedures en het bindend verklaren van de verkiezingsuitslag is het punt bereikt waarop de voorzitter aan de slag kan gaan. Venetiaan zegt het volste vertrouwen te hebben dat Sardjoe zijn werkzaamheden naar behoren zal uitvoeren, omdat hij steunt op een ruime kennis en ervaring van de regels van DNA. In een gesprek met DBS zegt Sardjoe dat een van zijn eerste handelingen zijn het versturen van convocaties naar de nieuw gekozen leden voor een bijkomst, die morgen wordt gehouden in DNA. Daar zullen de nieuw gekozen leden de eed of belofte afleggen.

Na die plechtigheid zal op dezelfde dag een tweede vergadering bijeen worden geroepen, namelijk een buitengewone openbare vergadering van DNA, waarop de geloofsbrieven van de leden onderzocht zullen worden. Als deze zaken goed zijn bevonden, zullen de leden toegelaten worden tot DNA. Op dat moment neemt Sardjoe afscheid van de positie van fungerend voorzitter. Hierna worden de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter van DNA gekozen. Op de vraag of de VHP wederom gaat voor de post van DNA-voorzitter, zegt Sardjoe dat dit proces nog gaande is.

Op de maandag gehouden Nieuw Front (NF)-top zijn alle opties weer open gegooid en kwam naar voren dat beide posten, vice-president en DNA-voorzitter, niet naar dezelfde partij kunnen. Sardjoe verwachtte dat na de ontmoeting van gisteravond, partijen duidelijkheid zullen krijgen in wie welke positie zal bekleden. Sardjoe verduidelijkte in het gesprek dat hij niet zijn eigen politieke agenda op na houdt, maar dat die een breed draagvlak heeft van zowel de partijraad en het hoofdbestuur. Hiermee weersprak hij als zou hij bij de onderhandelingen zijn afgeweken van hetgeen besproken was.

‘De voorzitter heeft geen eigen agenda.’ Belangrijk is dat de partijraad middels een schrijven machtiging heeft gegeven aan het bestuur om alle handelingen te plegen m.b.t. de formatie van een kabinet. ‘Mijn agenda wordt bepaald door een commissie, aangewezen door het hoofdbestuur, vervolgens door een breed draagvlak van het hoofdbestuur zelfs, waarbij meer dan zes vergaderingen zijn geweest. Verder vindt mijn agenda draagvlak bij prominenten, waaronder alle ministers, DNA-leden en het wetenschappelijk bureau van de partij.’ Al zou er iets mis zijn in die agenda, zegt Sardjoe, dat nog de agenda van de partijraad overeind is die onlangs machtiging heeft gegeven tot een verdere voortzetting van datgene dat hij aan de partijraad kenbaar heeft gemaakt.

Foto inpressie - installatie DNA voorzitter

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,29-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics