Nickerie.Net, woensdag 29 juni 2005  


Boeren Wageningen blijven nog in actie

door Beta Debidien  

 

WAGENINGEN / Nickerie - Het Boeren Collectief Wageningen (BCW), waarin ongeveer tweehonderd padieboeren, allen ex-medewerkers van de Stichting Machinale Landbouw (SML) verenigd zijn, blijft nog steeds in actie. Het lag in de bedoeling dat gisteren de acties zouden worden opgeschort, maar het blijkt dat de vertegenwoordigers van de Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) te Wageningen nog steeds geen antwoord kunnen geven aan het bestuur van de BCW, omdat ze ook geen reactie hebben ontvangen van Shirley Sowma-Sumter, voorzitter van de Stuurgroep Privatisering SML.

 

Vanwege het uitblijven van een duidelijk antwoord op hun schrijven met de voorstellen zullen de acties nog niet opgeheven worden zegt Frits Dalger, voorzitter van de BCW. Het betekent dat de werkzaamheden bij het pompgemaal, het transport van padie en alle andere activiteiten van de SRO te Wageningen nog steeds stil liggen.

 

Vrijdagochtend trokken de boeren massaal de polder in om de combinehouders te vragen om alle activiteiten daar onmiddellijk stop te zetten en te vertrekken uit hun rijstarealen. Directe aanleiding van de actie was dat door de SRO de vorige week bekendgemaakt werd dat de organisatie vanwege omstandigheden niet meer in staat zou zijn de boeren voorschotten voor levensonderhoud uit te betalen.

 

Volgens Dalger zijn zowel de boeren als de bestuursleden van het BCW nog steeds gemotiveerd en blijven hun best doen om een oplossing te vinden in de hele situatie. In de polder is er ongeveer 1300 ha padie die geoogst moet worden. Als er binnenkort geen oplossing komt in Wageningen is de kans groot dat de organisatie niet meer in staat zal zijn de oogst binnen te halen. De padie die nog in het veld is, vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 250.000 US dollar.-.

 

Bron/Copyright:

,29/06/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics