Nickerie.Net, dinsdag 05 juli 2005  


Ronny Tamsiran: ‘Somohardjo door de meerderheid gekozen als DNA-voorzitter’

Geplaatst: 05/07/2005

Paramaribo - ‘Ik vind het terecht dat het Jeugdparlement zijn stem laat horen dat het DNA-voorzitter Salam Somohardjo niet als een rolmodel ziet voor de jeugd. Maar men moet niet uit het oog verliezen dat Somohardjo niet op zichzelf de post bekleedt, hij is door de meerderheid gekozen’, aldus de reactie van de PL-topman Ronny Tamsiran in een interview met DBS.

Foto: Ronny Tamsiran

Volgens Tamsiran dient er vooral rekening mee gehouden te worden met het feit dat Somohardjo door 29 parlementariërs is gekozen. ‘Men moet zich ook kunnen neerleggen bij de keuze van elkander.’ Tevens wordt Somohardjo getypeerd als ‘een voorvechter van de democratie’. Verder zijn er tal van zaken waarmee er rekening gehouden dient te worden. Zo moeten de ‘oude koeien niet uit de sloot gehaald worden’ maar moeten er perspectieven bekeken worden om het land vooruit te brengen.

Tamsiran beaamt dat de voorzitter een vonnis op zijn naam heeft vanwege schending van de eerbaarheid. Maar dat hoeft geen reden te zijn dat er telkens dit dieptepunt aangehaald moet worden. Het is wel een feit dat de PL de jeugd een centrale plaats biedt binnen de partij. ‘Het heeft geen zin om vooraf speculaties te maken naar het voorzitterschap van Somohardjo. Het zou echt zinvol zijn om deze ontwikkeling van een nieuwe politieke begin in Suriname te ondersteunen.’

Asha Bhagwat


Mr. Freddy Kruisland: ‘SOMOHARDJO IS GEEN BAAS VAN DE PRESIDENT’

Geplaatst: 05/07/2005

Paramaribo - Het klopt van geen kanten wanneer gezegd wordt dat de vice-president een assistent is van de president en dat de voorzitter van het parlement de baas is van de president. De drie machten, met name De Nationale Assemblee (DNA), de regering en de rechterlijke macht zijn gelijkwaardige machten.

Foto: SOMOHARDJO IS GEEN BAAS VAN DE PRESIDENT

De pas gekozen DNA-voorzitter, Paul Somohardjo, zou in een reactie aan dWT gezegd hebben dat hij als het ware ‘de baas is van de president’. Deze uitspraak is naar zeggen van mr. Freddy Kruisland staatsrechtelijk ongegrond. ‘Het zijn gelijkwaardige machten en is de een niet de baas van de president.’

Zowel de president en de ministers zijn verantwoording verschuldigd aan DNA, omdat die het volk vertegenwoordigt. De president is volgens Kruisland de eerste burger van het land en de vice-president, de tweede, vooral wanneer het gaat om een vertegenwoordiging naar de gemeenschap, maar in het bijzonder naar het buitenland toe. Hoewel de positie van de vice-president, grondwettelijk en staatsrechtelijk niet de sterkste is, omdat hij pas zeggenschap heeft over het land bij afwezigheid van de president.

Rechtens is de positie van voorzitter van DNA, wat betreft de grondwettelijke status, nog minder dan die van de vice-president. De DNA-voorzitter is grondwettelijk alleen maar politieke macht om krachtens het Reglement van Orde van DNA te bepalen wanneer een wetsontwerp wel of niet op de agenda van DNA komt. Als de meerderheid dwingt om behandeling, zal de voorzitter daaraan gevolg moeten geven. Zelfs in dit opzicht is zijn macht volgens Kruisland vrij beperkt.

Sheila Mijnals

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,05-07-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics