Nickerie.Net, vrijdag 08 juli 2005  


ParlementariŽr HarriŽt Ramdien oriŽnteert zich op Wageningen

Beta Debidien

 

NIEUW-NICKERIE - ParlementariŽr HarriŽt Ramdien (VVV/DNP) was gisteren op Wageningen om de vele problemen van de mensen aan te horen. In gesprek met dWT zei de parlementariŽr het dorp persoonlijk te willen bezoeken, omdat zij de laatste tijd veel heeft gehoord over de slechte situatie van de ex-medewerkers van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Deze medewerkers zijn inmiddels tot boer opgeleid.

 

Ramdien heeft gesprekken gevoerd met Frits Dalger, voorzitter van het Boeren Collectief Wageningen (BCW), Rudo Dors, ondervoorzitter van de Vereniging van Machine Diensten (VMD) en Brain van Tholl, voorzitter van de Wageningen Werknemers Bond (WWB). Uit die gesprekken blijkt, dat de leef- en woonsituatie van de mensen op Wageningen niet rooskleurig is.

 

De parlementariŽr kwam tot de conclusie, dat minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en president Ronald Venetiaan zich met de meeste spoed naar Wageningen moeten begeven om samen met de Wageningers de problemen op te lossen. Ze doet een dringend beroep op zowel landbouwminister Gangaram Panday als president Venetiaan te komen te vertellen welk oplossingsmodel de regering heeft om de neergang van Wageningen een halt toe te roepen.

 

Ze vraagt zich af of de privatisering van de SML en het trainen van de ex-arbeiders tot boer, geen politieke stunt was van deze regering, omdat tot nu toe niets van de privatisering terecht is gekomen. Ramdien heeft vernomen dat bepaalde boeren zichzelf gewaswachter noemen, omdat de boeren na afronding van de training nooit in aanmerking zijn gekomen van een certificaat en niet kunnen optreden als zelfstandige boeren. Aan de boeren was beloofd dat binnen een jaar de titel op hun arealen in orde zou worden gemaakt, waarbij ze ook in aanmerking zouden komen voor financiering om zelfstandig door te gaan met het proces. Al deze zaken zijn uitgebleven. De regering moet volgens Ramdien haast maken met de betaling van de schulden, waaronder ook die bij de industrieel Imro Manglie. "Pas als de schulden betaald zijn, kan de overheid over de arealen beschikken om die te kunnen afstaan aan de boeren," zei Ramdien.

 

Momenteel is de Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) bezig met de inzaaiactiviteiten op Wageningen. Hiervoor heeft zij machines buiten Wageningen heeft gehuurd om de rijstarealen te bewerken, waardoor de VMD'ers al geruime tijd geen werkzaamheden hebben om uit te voeren. Intussen zijn vertegenwoordigers van de VMD, WWB en de BCW bezig zich te bundelen in een onderhandelingsteam, om op zeer korte termijn zaken te kunnen afdwingen bij de regering.-.

 

Bron/Copyright:

,08/07/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics