Nickerie.Net, maandag 18 juli 2005  


Gemeenschap neemt waardig afscheid van RashiedPierkhan

Paramaribo - In groten getale enop waardige wijze hebben honderden Surinamers zaterdagmiddag in de hal van de moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging aan de Keizerstraat afscheid genomen van de SIV-voorzitter en directeur van RAPAR Broadcasting Network (RBN), Rashied Pierkhan (67).

 

Pierkhan sliep woensdagochtend als gevolg van een hartaanval vredig in. Tot de aanwezigen behoorden onder anderen vice-president Jules Ajodhia, parlementsvoorzitter Paul Somohardjo, de ministers Urmila Joella-Sewnundun, Michael Jong Tjien Fa en Geetapersad Gangaram Panday, procureur-generaal Subhas Punwasi en een delegatie van de Nationale Democratische Partij.

 
Lovende woorden over zijn karakter en het werk dat hij niet alleen op religieus, maar ook op sociaal maatschappelijk, educatief en mediagebied heeft verricht, werden door vertegenwoordigers van diverse organisaties uitgesproken. "Dinsdagmiddag sprak hij nog even tot mijn man die bezig was het erf schoon te maken. Ik wou dat ik nog zoveel energie had, zei hij toen aan mijn man", vertelt een buurvrouw. "Hij was geen familie van mij, maar ik huil. Een tweede als hem zul je niet hebben", praat een oude man in zichzelf.

 

Zowel Somohardjo als andere sprekers trachtten in hun toespraak de familie te troosten door te stellen dat Pierkhans taak op aarde was volbracht en dat zoals in de Quaran staat verwoordt, Ďalles wat leeft ooit zal stervení. "Er is geen uitzondering op deze regel. De dood is een middel om te verhuizen uit het aardse leven naar het hiernamaals," troostte John Amin, voorzitter van de raad van advies van de SIV. Volgens Amin was Pierkhan een unieke persoonlijkheid. Dit werd door vertegenwoordigers van de moslimorganisaties in Trinidad en Nederland benadrukt en verder gestaafd.

 

Minister Joella-Sewnundun zegt dat Pierkhan een maatschappelijk zeer bewogen man was die een brede visie had over de plaats van de religie in een plurale samenleving. "Hij probeerde daarin rust en saamhorigheid uit te dragen." Ishfahany Nagesarsingh probeerde de teneurstemming om te slaan door leuke dingen te vertellen over Pierkhan als mediaman. Met enkele anekdotes over een voetbalteam dat zoon Faried had opgezet en de uitzending Ďgepaktí, waarin Pierkhan voor de gek werd gehouden over een kromme koepel van de SIV, bracht Nagesarsingh de aanwezigen aan het lachen.

 

Pierkhanís zoon, Faried, probeerde dat ook. Bijgestaan door zijn twee zusters Nisha en Shereen, vertelde Faried over de moeilijkheden die zijn vader heeft moeten trotseren. De emoties bleven niet uit. Menigmaal moest hij de keel schrapen of stoppen. Faried benadrukte dat zijn vader zijn beste vriend was en bijzonder veel respect had voor alle religiŽn. "Hoe kon het anders: hij is op de Paulusschool geweest en kent de bijbel, en mijn moeder komt uit een hindoefamilie. Ze is wel moslim geworden, maar de helft van mijn familie is hindoe." Op het bestuur van de SIV deed Faried een dringend verzoek om door te gaan met het goede werk dat samen met zijn vader gedurende 21 jaar is verzet. "Hij heeft het niet alleen gedaan. Want alleen kun je niets. De trekker is er niet meer, maar de ploeg wel."

 

Bron/Copyright:

,18/07/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics