Nickerie.Net, vrijdag 22 juli 2005  


Parmessar erkent Nederlanderschap

PARAMARIBO -  NDP-presidentskandidaat Parmessar heeft na een tumultueuze parlementsvergadering alsnog toegegeven dat hij een Nederlands paspoort heeft. Daardoor kan hij volgens de Surinaamse grondwet geen president worden.

Gisteren onthulde Nieuw Front Plus dat Parmessar in september vorig jaar in Bodegraven een Nederlands paspoort heeft gekregen. Parmessar weigerde dat eerst toe te geven. Het parlement komt dinsdag bijeen. In de tussentijd wordt de zaak onderzocht.

De kans is nu groot dat het parlement Venetiaan aanwijst als president. Hij wordt dan voor de derde keer president.

Bron/Copyright:

NOS / N.Net News Service

,22/07/2005


Grote twijfels rond legitimiteit presidentskandidaat Rabin Parmessar

Assemblee vergadering verdaagd tot uiterlijk dinsdag

 

Paramaribo - Bij de tweede ronde van de verkiezing van de president en de vicepresident in de Nationale Assemblee schijnen er problemen te zijn met de kandidaatstelling van de presidentskandidaat Rabindre Parmessar. Parmessar zou volgens bekomen kopieën een Nederlands paspoort hebben, waardoor hij onmogelijk president van Suriname kan worden. De DNA-vergadering is verdaagd tot uiterlijk dinsdag. Getracht wordt de informatie hard te maken. Mocht het bewijs geleverd worden, dan wordt Venitiaan bij acclamatie herkozen.

 

Een van de bewijsdocumenten blijkt te zijn dat de heer Rabin Parmessar in 2003 en 2004 met een visum Suriname blijkt te zijn binnen gereisd.  Alleen niet-Surinamers kunnen een visumplicht hebben. Ook kan er geen sprake zijn van duale burgerschap. De Surinaamse wet staat dit niet toe. De heer Parmessar zou in 1993 de Surinaamse nationaliteit hebben geopteerd.

 

Tijdens de vergadering werd aan de heer Parmessar gevraagd of hij wel of geen Nederlands (of Surinaams) paspoort bezit. Echter weigerde de heer Parmessar antwoord te geven. Ineens leek de heer Bouterse zijn woordvoerder te zijn. Later kwam de heer Parmessar zelf aan het woord en verklaarde dat de VP Jules Adjodhia hem het Surinaamse paspoort heeft toegekend.

De heer Adjodhia verklaarde dat Suriname over een wet beschikt dat een individu via een versnelde procedure een Surinaams paspoort kan krijgen. Echter moet de individu zo snel mogelijk moeten trachten afstand te doen van zijn of haar vorige nationaliteit. De heer Parmessar zou dit niet hebben gedaan en zelfs daarna nog vaker gebruikt te hebben gemaakt van het Nederlands paspoort. Wat vast staat is, dat er door de heer Parmessar in elk geval misbruik is gemaakt van de versnelde procedure voor het verkrijgen van het Surinaamse paspoort.

 

De VP gaf het parlement te kennen dat gemeente Bodegrave op 1 september 2004 nog een Nederlands paspoort aan de heer Parmessar heeft verstrekt.

 

14:07 uur SME tijd

Vergadering voor de 3de keer geschorst.

 

15:15 uur

Hervatting assembleevergadering

Parlementsvoorzitter verdaagt de vergadering - hervatting uiterlijk dinsdag a.s.

Bouterse: "het is slechts de vraag of de heer Parmessar wel of geen Surinamer is. Dus als hij Surinamer is, is hij niets anders."

Rogers: "Suriname staat geen paspoort shopping toe. Het is wel degelijk belangrijk te weten of de heer Parmessar wel of geen Nederlander is. Hij zou anders de autoriteiten hebben bedrogen. Dit is niet presidentskandidaatwaardig"

Parmessar: "ik ben genaturaliseerde Surinamer en ik ben tot de volste overtuiging dat ik een Surinamer ben"

 

15:26 uur

Vergadering verdaagd tot uiterlijk dinsdag.

 

Bron/Copyright:

N.Net News Service

,21/07/2005

 

Eerdere berichten


 

Verenigde Volksvergadering op zaterdag 30 juli

door Eric Mahabier 

 

Paramaribo - Indien De Nationale Assemblée (DNA) vandaag wederom niet in staat is bij een gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen een president en een vicepresident te kiezen, zal voor zaterdag 30 juli de Verenigde Volksvergadering (VVV) uitgeschreven worden. Het besluit voor het houden van de VVV op deze dag is gisteren genomen tijdens een overleg tussen de leiding van het parlement en de tien districtscommissarissen (DC’s).

 

Bronnen binnen het parlement en de DC’s melden verder dat tijdens het overleg van gedachten gewisseld is over de organisatie van de VVV. Ook de kosten die de VVV met zich meebrengt zijn uitvoerig besproken. De tien DC’s hebben de verantwoordelijkheid over het verblijf, transport en consumptie van de in hun district woonachtige volksvertegenwoordigers. Maandag jongstleden hebben alle districten een begroting van de kosten die deze organisatie in hun district met zich meebrengt, bij het Ministerie van Regionale Ontwikkeling ingediend. Dit ministerie zal samen met het parlement nagaan op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de implementatie van de begroting.

 

De bronnen melden dat voor de datum van 30 juli gekozen is omdat het Nieuw Front zo spoedig mogelijk een nieuwe regering wil hebben. Gezien het gegeven dat de 891 leden van de VVV zeven dagen van te voren geconvoceerd moeten worden en ook dat de laatste groep van districts- en ressortraadsleden op 23 juli beëdigd en toegelaten wordt, is 30 juli de datum waarop de VVV het vroegst gehouden kan houden.

 

Tijdens de bijeenkomst tussen de leiding van DNA en de tien DC’s is ook de lokatie waar de VVV gehouden zal worden vastgesteld. Gekozen is wederom voor de Anthony Nesty Sporthal aan de Mr Jagernath Lachmonstraat, omdat logistiek deze de beste plaats is. In deze locatie zijn eerder in 1991 en vervolgens in 1996 reeds een VVV gehouden. De VVV in 1996 heeft de Staat ongeveer 160.000 US dollar (toen nog 65 miljoen Surinaamse gulden), gekost. Aan die VVV namen 877 leden deel. De kosten van deze VVV zijn nog niet bekend, omdat de begroting nog in behandeling is.

 

Bron/Copyright:

,21/07/2005

 


Geen president en vice-president na eerste stemming

VVV mogelijk tweede week augustus

door Vernon Texel  

 

Paramaribo - Uitgaande van de uitslag van de presidents- en vicepresidentsverkiezingen in het parlement, zal de Verenigde Volksvergadering (VVV) mogelijk voor de tweede week van augustus worden uitgeschreven. Zowel het NF-koppel Ronald Venetiaan/ Ram Sardjoe en Rabindre Parmessar/Wilfried Roseval van NDP/VVV behaalde gisteren niet de vereiste tweederde meerderheid om in die functies te worden gekozen. Beide koppels bleven elk respectievelijk steken op 27 om 20 stemmen. Jiwan Sital en Soedeschand Jairam van A1 (PvF) stemden blanco. Om gekozen te worden moeten de kandidaten tenminste 34 van de 51 zetels in de wacht slepen.

 

Aan de stemming deden 49 leden mee. Donderdag is de stemming in tweede ronde en algemeen wordt aangenomen dat ook daar de stemming zal blijven steken op het resultaat van gisteren.  Dan zullen in de VVV  891 DNA-, DR- en RR-leden de knoop moeten doorhakken. In deze buitengewone openbare vergadering kan worden volstaan met een gewone meerderheid.

 

De overige twee leden, Venetiaan en vice-president Jules Ajodhia, die ook gekozen zijn in het parlement, kunnen door hun huidige functie niet aan de stemming deelnemen. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zegt de VVV zo snel mogelijk te willen uitschrijven. Ook hij is zich ervan bewust dat morgen in de tweede stemming geen wijzigingen zullen optreden in de situatie. Gebleken is namelijk dat partijen disciplinair hebben gestemd.

 

Hoewel Somohardjo geen concrete datum wil noemen, benadrukt hij dat conform het ordereglement van De Nationale Assemblée "de leden uiterlijk zeven dagen voor het houden van de VVV via een uitnodiging hiervan op de hoogte moeten worden gesteld". Dit kan pas wanneer alle DR- en RR-leden in hun functie zijn beëdigd. Zaterdag wordt de laatste groep van deze volksvertegenwoordigers in Sipaliwini geïnstalleerd. Voor de verkiezing gisteren in het parlement, werd een stembureau ingesteld onder leiding van Otmar Rodgers en waarin verder zitting hadden Yvonne Raveles-Resida, Ricardo Panka, Radjkoemar Randjietsingh en Cornelis Kanalie. Zij blijven aanzitten tot morgen.

 

Zoals de kaarten nu liggen, maakt het NF grote kans dat zijn kandidaten in de VVV worden gekozen. Echter wordt er in kringen van het Nieuw Front druk gespeculeerd over mogelijke scenario’s en pogingen tot omkoping vanuit het NDP-kamp. Deze partij zou het vooral gemunt hebben op districtsraads- en ressortraadsleden van de VHP, omdat zij vinden dat het land nu eindelijk moet worden geleid door een president van Hindostaanse origine. De NDP en de VVV stellen zich op het standpunt, dat het een open verkiezing betreft en dat de 891 DNA-, RR- en DR-leden als kiesmannen moeten worden beschouwd. Op grond hiervan zou niemand de kandidaten euvel mogen duiden als zij deze ‘kiesmannen’ benaderen en hen proberen te overtuigen.-.

 

Bron/Copyright:

DWT

,20/07/2005

 


Nog geen nieuwe president Suriname

PARAMARIBO -  Het Surinaamse parlement is er in de eerste ronde niet in geslaagd een president te kiezen. De huidige president, Venetiaan, kreeg 27 stemmen, de kandidaat van Bouterses NDP, Parmessar haalde er 20.

Er is een tweederde meerderheid van 34 zetels vereist. Waarschijnlijk komt die er ook donderdag in de tweede ronde niet.

In de derde ronde beslist de Verenigde Vergadering. Dat kan lang duren. Er is nog geen datum en er moeten 900 lokale vertegenwoordigers uit het hele land bijeenkomen. Bij deze stemming is de uitslag onvoorspelbaar.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/NOS

,19-07-2005


 

Vandaag verkiezing president en vice-president

NDP-kandidatenlijst blijft gehandhaafd

door Eric Mahabier

 

Paramaribo - De verkiezing van een nieuwe president en vicepresident vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) gaat normaal door. De kandidatenlijst van de NDP zal niet worden afgekeurd. Deze verklaring geven DNA-voorzitter Paul Somohardjo en griffier Edmund Bleau naar aanleiding van opmerkingen gemaakt door mr. Fred Kruisland over de geldigheid van de kandidatenlijst die door de NDP is ingediend.

 

Volgens Kruisland geeft artikel 2 lid 2 van de ‘Wet van 5 januari 1988, houdende regelen voor de kandidaatstelling en verkiezing van de President en de Vice-President van de Republiek Suriname’ duidelijk aan dat de kandidatenlijsten uiterlijk drie dagen vóór de dag der verkiezing moeten worden ingediend. Uitgaande van de datum van 19 juli waarop de verkiezing plaatsvindt, rekent hij uit dat vrijdag 15 juli de laatste dag was waarop lijsten nog konden worden ingediend. De NDP heeft haar lijst echter op zaterdag 16 juli ingediend. Kruisland vindt dat De Nationale Assemblee de wet strikt moet toepassen en dat de lijst van de NDP daarom ongeldig is.

 

"Er is niets aan de hand," vinden Somohardjo, Bleau en voormalig DNA-voorzitter Ramdien Sardjoe. Alle drie wijzen naar de presidentsverkiezingen van 2000 waar de sluitingsdatum van de indiening van de kandidatenlijsten gesteld was op 1 augustus. De verkiezing zelf is op 4 augustus gehouden. "4 - 3= 1 en 19-3= 16" zeggen Somohardjo en Sardjoe. De drie heren wijzen verder ook naar het besluit van het parlement in een vorige week gehouden huishoudelijke vergadering waar alle 51 leden het besluit hebben genomen de kandidaatstelling van woensdag tot en met zaterdag open te stellen en dat vervolgens de verkiezing op 19 juli plaatsvindt.

 

Volgens Kruisland heeft het parlement hiermee in strijd met de wet gehandeld, omdat artikel 2 lid 2 heel duidelijk op dit stuk is. "Vormfout" en "interpretatieverschil van uiterlijk en voor de dag der verkiezing" in het wetsartikel geeft staatsrechtsgeleerde prof. mr. Coen Ooft aan. Ooft vindt in de eerste plaats dat het parlement in de lokale bladen heeft geadverteerd de datum van de verkiezing en de termijn van de kandidaatstelling. Verder heeft het parlement gisteren ook laten bekendmaken dat zowel de lijst van Nieuw Front als die van de NDP goed bevonden is. Verder vindt hij dat het artikel voor verschillende interpretaties vatbaar is. Een vormfout, zoals in deze, leidt naar weten van Ooft, niet tot onrechtmatigheid van de rechtshandeling. Nieuw Frontfractieleider Otmar Rodgers die naar alle waarschijnlijkheid vandaag als voorzitter van het stembureau, dat mede over de geldigheid van de lijsten moet oordelen, optreedt, wil niet vooruitlopen op zaken. Wel zegt hij "sinds" vrijdag te hebben geweten dat de inschatting van tot zaterdag indienen van de lijsten niet juist was en heeft hij daarom de NF-lijst vrijdag ingediend. "Er is geen impasse," benadrukt hij wel.

 

Ook Sardjoe en Somohardjo vinden dat er een interpretatieverschil is over het wetsartikel. Zowel het precedent in 2000 en het besluit van het parlement waar de data vastgesteld zijn voor de verkiezing en indiening, rechtvaardigen volgens Sardjoe de lijst van de NDP niet af te keuren. Hij vindt wel dat ook serieus rekening moet worden gehouden met de juridische argumenten van Kruisland. VVV-fractielid Yvonne Raveles-Resida sluit de gang naar de rechter, als een van de mogelijkheden wanneer de lijst wordt afgekeurd, niet uit. NDP-fractieleider Jennifer Geerlings-Simons zegt dat de partij zich heeft gehouden aan het besluit van het parlement en dat er daarom niks aan de hand is. Het stembureau kan volgens haar vandaag niets anders beslissen, dan de lijst goedkeuren, omdat in het stembureau zitting zullen hebben assembleeleden die bij de besluitvorming ook hun goedkeuring hebben gegeven aan de respectieve data.-.

 

Bron/Copyright:

DWT

,19-07-2005

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics