Nickerie.Net, maandag 25 juli 2005  


Adiel Kallan: Parmessar heeft geen hoge ethische en morele waarden

Geplaatst: 25/07/2005

Paramaribo - De kwestie-Parmessar is een moreel-ethische kwestie. Parmessar is een harde werker, maar hij heeft enkele opvattingen waar ik het niet eens mee ben, zegt Adiel Kallan, directeur van het Minov. Als Parmessar hard heeft gewerkt voor een organisatie, is hij de mening toegedaan dat hij zich een deel van hetgeen door zijn arbeid is opgebracht, mag toe eigenen. Ik ben die mening niet toegedaan.

Foto onderschrift: Adiel Kallan

Als ik voor een organisatie heb gewerkt en er is bijvoorbeeld SRD 1.000 vergaard, dan geef ik de opbrengst aan de organisatie en bekijken wij de optie van vergoeding voor mijn harde werk. Ik ben jaren de chef van Parmessar geweest bij Planning en Onderzoek en heb niets gemerkt van het geweldig kader van Parmessar, zoals hij en Desi Bouterse beweren dat hij is. In Suriname lijden wij, zoals Harold Gessel op de radio een tijdje terug gezegd heeft, aan een soort verwoordende mythomanie. We geloven teveel in mythes en een van de mythes is dat Parmessar zo een geweldige manager is.

Hij is echt niet zo een geweldige professional, zoals er door hem en anderen wordt beweerd. Hij werd in 1993 afgevoerd van het Academisch ziekenhuis en heeft zich nooit weer aangemeld voor die baan. Hij was namelijk afgevoerd pro-memorie en ter beschikking gesteld van het ministerie ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis. Hetgeen betekent dat hij zich na drie jaren weer moest aanmelden bij zijn baas. Wanneer hij en Bouterse zeggen dat hij niet aan de bak kon komen na zijn ontslag van het Academisch Ziekenhuis, is dat een leugen.

Hij heeft zich gewoon niet aangemeld. Kallan zei verder dat hij en Parmessar in een organisatie zitten, genaamd Asobs (Associatie van Surinaamse planners), waarvan Parmessar op papier nog steeds de voorzitter is en hij op papier de penningmeester. De organisatie heeft een USD- en SRD-rekening. Echter weet Kallan als penningmeester alles van de SRD-rekening, maar niets van de dollar rekening. Kallan wil dit gewoon in het midden laten om aan te geven dat Parmessar het niet zo nauw neemt met moraal-ethische normen en waarden. Ook in de kwestie omtrent zijn nationaliteit is er volgens Kallan sprake van misleiding.

Op papier staat dat hij reeds zes jaren in Suriname woont, hetgeen een pertinente leugen is. Het staat op papier, terwijl het helemaal niet zo is. Dat is toch klinkklare misleiding. De visa aanvragen van Parmessar bij de ambassade zeggen genoeg. Ook als je de rapporten van CLAD leest, zie je dat deze man niet altijd even eerlijk is geweest. De kwestie omtrent de nationaliteit van Parmessar is geen politieke stunt van het NF, zegt Kallan. We hadden wel vermoedens en ik denk dat de hele samenleving vermoedens had omtrent de nationaliteit van Parmessar.

Toevallig hebben wij deze week uit Nederland een tip gehad dat Parmessar de Nederlandse nationaliteit heeft. We hadden eerder de behoefte niet om de zaak te onderzoeken, omdat we geen bewijzen hadden. Maar omdat er nu harde bewijzen zijn, hebben wij de kwestie aangekaart. Het is ook een moreel-ethische kwestie dat Parmessar persisteert. Indien zulks mij was overkomen, zou ik me zo diep schamen dat ik mij niet eens in het parlement zou laten zien. Maar Parmessar is al over het punt heen dat zijn geweten hem aanklaagt.

Dat is ook te zien aan het milieu waarin hij verkeert. En dat milieu wil hem nu ook willens en wetens verdedigen. We hebben het niet over wettelijk. Wettelijk kan hij misschien gelijk hebben, maar het gaat om de misleiding van het volk. Kallan ziet het niet gebeuren dat Parmessar zich terugtrekt, want het milieu waarin hij zit, gaat willen wijzen dat ‘neks no fout’. Het is misschien goed dat hij zich niet terugtrekt, want anders ontstaat er weer een mythe dat hij zo populair is en dat het NF hem gedwarsboomd heeft om president te worden. Het is beter dat hij gewoon verliest van Ronald Venetiaan en dat is mijn persoonlijke mening, zei Adiel Kallan, directeur van het Minov.

Reita Madhuban

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,25-07-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics