Nickerie.Net, dinsdag 26 juli 2005  


Procedures presidents- en vice-presidentsverkiezing worden normaal gevolgd

door Eric Mahabier

Paramaribo - De tweede stemming over de verkiezing van de president en de vice- president vandaag in De Nationale Assemblée moet onder alle omstandighedenvoortgang vinden. Dit is het besluit dat de top van het Nieuw Front, A Combinatie en DA’91 gisterenmiddag tijdens een spoedoverleg op het kabinet van de president hebben genomen.

De drie politieke organisaties hebben met 29 zetels de meerderheid in het parlement. Assembleevoorzitter Paul Somohardjo heeft vanmorgen om negen uur een spoedoverleg met alle in het  parlement aanwezige fractieleiders. Daarnaast zal hij ook een onderhoud hebben met Desi Bouterse en NDP-VVV presidentskandidaat Rabin Parmessar wiens nationaliteit in het geding is.

Aan de fractieleiders zullen de resultaten van het onderzoek dat door de regering ingesteld is naar de juistheid van de nationaliteit van Parmessar voorgelegd worden, waarna een besluit genomen zal worden hoe te handelen in deze zaak.

Volgens minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie staat president Ronald Venetiaan als regeringsleider centraal in het onderzoek en daarom zijn alle resultaten aan hem voorgelegd. "Alle gegevens, dat gedeelte van mij wat ik aan informatie had, heb ik aan de president afgestaan." Het staatshoofd op zijn beurt heeft de resultaten aan het parlement doen toekomen.

 Afhankelijk van de bevindingen van de fractieleiders zal of aan Parmessar gevraagd worden zich terug te trekken of het parlement zal bij stemming een besluit nemen over eventuele terugtrekking van Parmessar. Een andere mogelijkheid is dat hij gehandhaafd blijft als kandidaat.

Volgens Nieuw Front topper Ramdien Sardjoe moet het parlement vandaag tussen twee "wegen" kiezen. "Eén is zoeken naar gelijk, wie heeft gelijk. En anderzijds kunnen we de weg opgaan van wat is wijs handelen in deze. Ik geloof dat we over deze ons hoofd moeten buigen en kijken wat juist is en hoe te handelen onder de gegeven omstandigheden."

Sardjoe wil niet vooruitlopen op zaken en verwijst naar de vergadering. Hoewel inhoudelijk geen van de deelnemende partijen voor de microfoon in wil gaan op de bespreking, melden bronnen binnen het Nieuw Front en A Combinatie dat Somohardjo alles eraan wil doen om Parmessar in de race om het presidentschap te houden. De bronnen melden dat de assembleevoorzitter geen maatschappelijke onrust wil hebben. Bovendien hebben ook de juristen uiteenlopende meningen in deze kwestie en dat is ook reden genoeg voor Somohardjo om alles eraan te doen om Parmessar in de race te houden.

A Combinatie- tevens assemblee-ondervoorzitter Caprino Alendy, zei voor de aanvang van de bespreking als "wens" te hebben dat Parmessar zich terugtrekt. Alendy stelt het te betreuren dat deze kwestie zich in de Surinaamse politiek heeft voorgedaan. "Indien hij zich niet terugtrekt bestaat de kans dat er een motie tegen hem wordt ingediend."

Ook Somohardjo wil niet vooruitlopen op zaken. "Wachten jullie rustig tot dinsdagochtend af. Het is niet elegant nu om aan de pers te vertellen wat we morgen gaan doen."-.

 

Bron/Copyright:

,26/07/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics