Nickerie.Net, woensdag 27 juli 2005  


Live TV uitzending DNA- vergadering kostbaar

door Martin Redjodikromo

 

Paramaribo - De rechtstreekse uitzending van de DNA- vergadering voor de verkiezing van de president en de vice- president kost enorm. De staatszender STVS heeft net als concurrent ATV gisteren wederom die buitengewone vergadering rechtstreeks in de huiskamer gebracht van vele gezinnen en bedrijven. De uitzending van de STVS wordt betaald door de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD). "Dat bedrag ga ik u uit bedrijfs-strategische overwegingen niet geven, omdat we commerciële en niet-commerciële tarieven hanteren," zegt financieel directeur Perdiepkoemar Khedoe van de STVS aan dWT.

 

Voor de overheid hanteert de staatszender niet commerciële tarieven, wel zodanig dat de kosten worden gedekt en er een kleine winst overblijft. "Primair hebben we als nationale zender gesteld dat de verkiezing van het Staatshoofd en zijn vervanger een zaak is van het hele land. Iedereen moet in staat zijn om te zien wat zijn of haar volksvertegenwoordiger in Paramaribo doet. Ze hebben er recht op." Hij zegt met de brede kant van zijn mond dat zijn tv-station het enige is dat van Nickerie tot Albina reikt. Hoe ver kanaal 6 gaat naar het zuiden in Brokopondo is niet bekend. "Maar daar staat een 600 watt zender." Het sturen van beelden naar Sipaliwini is afhankelijk van de mogelijkheden die het Telecommunicatiebedrijf Suriname (TELESUR) voor dat district heeft. "Voor dat district hebben we nu al een zender klaarliggen."

 

Voor de uitzending van gisteren heeft de STVS zes personeelsleden uitgetrokken en probeert zich te onderscheiden door de aangeboden kwaliteit. "Concurrentie is goed, maar er zijn nu slechts drie tv stations die live- uitzendingen kunnen verrichten. Dat alles kost geld. Het gaat om apparatuur met een prijskaartje van duizenden Amerikaanse dollars." De financiële topper van de nationale tv wil in dit kader geen kostenplaatje noemen bij zo een rechtstreekse uitzending. "Anders krijg ik de commerciële bedrijven op mijn dak als ze horen tegen welk bedrag de regering zendtijd krijgt."

 

Khedoe verduidelijkt dat het verschil ligt in het nationaal belang van de verkiezingen van de president en de vice- president. "Een show in NIS kan je toch niet vergelijken met een nationale kwestie." Wat Khedoe ook stoort is de wijze waarop hobbyisten menen een tv- station te kunnen runnen. "Per speelfilm vragen ze 25 Surinaamse dollar aan advertentiekosten. Je komt toch nooit uit de kosten. Wat het nog erger maakt is dat dit soort eenmansbedrijven slechts in Paramaribo te bekijken zijn." Hij verduidelijkt dat de krant niet zo een grote concurrentie heeft, vergeleken met alle tv stations in het land.-.

 

Bron/Copyright:

,27/07/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics