Nickerie.Net, maandag 01 augustus 2005  


Douane start met recherche-opleiding in Nickerie

Beta Debidien  

 

NIEUW-NICKERIE - Bij de douane in het district Nickerie is er een rechercheopleiding van start gegaan. Tot deze opleiding zijn 21 ambtenaren toegelaten, onder wie ook politiemannen en enkele medewerkers van de belastingdienst in het district. De functionarissen zullen in de komende periode bepaalde technieken leren.

 

Rico Faria - Hoofd Douane Nickerie"Dat is nodig, omdat de georganiseerde misdaad enorm is en altijd een stapje voor wil zijn," zegt Rico Faria, hoofd van de douanevisitatiepost in Nickerie. Volgens hem is het de bedoeling om na deze opleiding een afdeling van de recherche in het district te vestigen, omdat de criminaliteit bezig is zich op een dusdanige mate te ontwikkelen dat zij niet te overzien is.

 

Bij zijn aantreden als hoofd van de douane in Nickerie heeft Faria vaker gepoogd bepaalde diensten bij elkaar te brengen omdat de douane de zaken niet alleen kan aanpakken. "De politie heeft een juridisch kader dat nog niet als zodanig ontwikkeld is bij de douane, vandaar dat wij vaker samen met de politie en de militaire politie op pad gaat," zegt Faria. "Ik ben blij dat de overheid tijdig ingezien heeft dat alle diensten die illegaliteit tegengaan, een vuist moeten vormen." Faria noemde ook de problemen die de douane in Nickerie tegenkomt. "Er zijn geen boten om de smokkel tegen te gaan. Ook hebben wij al drie maanden lang niet over brandstof kunnen beschikken. Dit is een zeer kwalijke zaak, we kunnen zo moeilijk op pad. Wij hebben ook niet genoeg manschappen om een bepaalde strategie te bepalen." Hij hoopt dat de onderbezetting in de komende maanden aan een eind zal komen.

 

Een ieder die de grens oversteekt moet zich bij de douanepost aanmelden. Vaak genoeg merkt Faria dat illegalen zonder de nodige invoerrechten betaald te hebben, hun waar aan de man brengen op de wegen in Nieuw-Nickerie. De douane heeft deze mensen vaker opgepakt en het land uitgezet, maar het blijkt vaker dat zij toch de Corantijnrivier weer oversteken om hun praktijken in Suriname voort te zetten.-.

 

Bron/Copyright:

,01/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics