Nickerie.Net Special, donderdag 04 augustus 2005  


03 Augustus 2005 21:56

Venetiaan blijft president Suriname

PARAMARIBO -  Ronald Venetiaan is herkozen tot president van Suriname. Hij was de kandidaat voor het Nieuw Front Plus en kreeg de meerderheid van de stemmen in de verenigde volksvergadering. Eerder mislukte twee keer een stemming in de Nationale Assemblee.

Van de 879 kiesgerechtigden brachten 560 hun stem uit op Venetiaan. Rabin Parmessar, de tegenkandidaat van de NDP, kreeg 316 stemmen. Vier stembiljetten waren ongeldig.

De zittende president Venetiaan gaat nu zijn derde termijn in. In de jaren 90 was hij ook al staatshoofd.

Ram Sardjoe is gekozen tot de nieuwe vice-president.

 

 

Ronald Venetiaan  (portret)

Ronald Venetiaan geldt als de man met de tien schone vingers. Waar rond andere politici soms de geur van corruptie hangt, is Venetiaan brandschoon. Misschien een beetje saai zelfs.

Maar daar laat hij zich juist op voorstaan. Hij verwisselde de Surinaamse gulden voor de dollar. Een gouden greep, want de munt is erg stabiel. Maar volgens zijn tegenstanders heeft Venetiaan schone vingers omdat hij niets aanpakt. Hij heeft volgens hen veel te weinig gedaan om het kolossale overheidsapparaat terug te dringen.

Ronald Venetiaan werd op 18 juni 1936 geboren in Paramaribo. Hij volgde er de Mulo en vertrok naar Nederland om er wiskunde en natuurkunde te studeren in Leiden. Hij promoveerde er. In 1973 werd Venetiaan in Suriname minister van Onderwijs in het kabinet van Henck Arron.

De coup van de sergeanten in 1980 maakte een einde aan de burgerregering. Met het herstel van de democratie kwam Venetiaan terug in de regering. In 1991 werd Venetiaan voor het eerst president en in 2000 weer.

Bron/Copyright:Nickerie.Net

,03-08-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics