Nickerie.Net, donderdag 11 augustus 2005  


Boerenorganisaties importeren zelf ureum

Beta Debidien

 

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft in samenwerking met de Productie en Verwerkingcoöperatie Middenstandsboeren (PVCM) afgelopen weekeind 500 metrieke ton ureum geïmporteerd voor de rijstboeren in het district Nickerie. Het ureum van het merk Best Grow, in verpakking van 50 kg, is afkomstig uit Trinidad. Het ureum is van een goede kwaliteit en bevat 42 procent stikstof en 5 procent kalium.

 

Uitladen van door SPBA zelf geimporteerde kunstmesHarinanan Oemraw, voorzitter van de PVCM heeft deskundigen uit Trinidad laten overkomen om samen met deskundigen uit het district te bekijken of de samenstelling wel voldoet aan de gestelde eisen. Uit het onderzoek van de deskundigen blijkt dat de samenstelling van het ureum heel goed is voor de padiegroei in Nickerie.

 

Deze import is tot stand gekomen door een heel goede samenwerking tussen de voorzitter en de leverancier in Trinidad. De betaling van het product moet binnen vijf dagen geschieden, zegt Oemraw. Volgens hem is dit de eerste aanzet om de kostprijs te helpen onderdrukken, omdat het ureum voor 382 US dollar per ton, 15 US dollar goedkoper dan het ureum dat door de andere leverancier aan de man gebracht wordt.

 

Het ureum zou op 17 juni het land binnenkomen, maar vanwege stagnaties in het laden en door slecht weer is de boot vertraagd. De boeren bevinden zich ongeveer midden in het seizoen en hebben het ureum nodig om hun gewassen te bemesten. De boerenorganisatie heeft afspraken lopen met de Trinidadiaanse leverancier om ten behoeve van de najaarsinzaai 2005 een verscheping van tussen de 5000 en 6000 metrieke ton ureum te doen. Volgens Oemraw is de leverancier in staat in de totale behoefte van het district Nickerie te voorzien.

 

De boeren zijn zeer blij dat hun organisatie in staat is om goedkopere ureum binnen te brengen. Ze zijn van mening dat het niet alleen bij de import van ureum moet blijven, maar dat de organisatie ook het initiatief moet nemen om andere input zelf te importeren voor de leden, om zodoende te helpen de sector winstgevend te maken.-.

 

Bron/Copyright:

,10/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics