Nickerie.Net, donderdag 11 augustus 2005  


Viering Dag der Inheemsen en herdenking 115 jaar Javaanse immigratie

Nickerie - Een groep vrouwelijke inheemse studenten van het Shiloh meisjes internaat in Nickerie heeft ook de Dag der Inheemsen gevierd. De leiding van dit internaat nam het initiatief om deze kinderen ook de kans te geven om op waardige wijze deze dag feestelijk door te brengen met derden uit de samenleving.

De dag startte met een speciaal gebed, waarna de inheemse meisjes gekleed in hun eigen klederdrachten, voordrachten deden in de vorm van zang, dans en toneel.

Zij zongen ook het Surinaams volkslied in hun eigen taal, dat heel mooi in de oren klonk. Voor dit feest was ook uitgenodigd het DNA-lid Carmelita Ferreira, dat naar zeggen ook wat inheems bloed heeft en zich daarom ook op z'n inheems had gekleed. Zij sprak de studenten namens de regering toe en wees hun op de belangrijkheid van deze dag.

Zij wees hun ook op dat organisaties over de hele wereld aandacht schenken aan de inheemsen en ook aan de rechten die zij graag gerealiseerd willen hebben. Zij vervolgde haar toespraak dat ook binnen de gelederen van onze regering er mensen zijn die vechten voor deze mensen.

Om verder door te kunnen vechten, gaf Ferreira de inheemse studenten als advies mee om zich goed in te zetten, zodat zij later een bepaalde ontwikkelingsniveau bereiken, waarbij zij dan zelf een positieve bijdrage kunnen leveren en ook de beleidsmakers kenbaar kunnen maken wat zij allemaal nog gerealiseerd willen krijgen. Het district Nickerie beschikt thans over twee inheemse internaten, waar vooral studenten van Apoera, Section en Washabo zijn ondergebracht om vervolgonderwijs te genieten in Nw. Nickerie. Claudia Chritchlow, die de dagelijkse leiding heeft van het Shiloh meisjesinternaat, vertelde dat dit internaat is ontstaan vanuit de A.M.E.C.-gemeente, die merkte dat er behoefte was aan huisvesting in Nw. Nickerie van meisjes uit andere gebieden die verder wilden studeren.

Anderzijds heeft de Javaanse gemeenschap ook het feit herdacht dat haar voorouders 115 jaar geleden naar Suriname kwamen om hier hun bijdrage te leveren. Het geheel startte met toespraken van de Nickeriaanse burgervader Hein Ramnewash en sprekers uit de Javaanse gemeenschap. Nadat er bloemstukken bij het monument van de Javaanse Immigratie waren gelegd, liepen de Javanen, gekleed in traditionele klederdrachten, naar de verschillende monumenten om er ook een bloemstuk bij te zetten. Op diverse locaties waren er sportactiviteiten georganiseerd in verband met 115 jaar Javaanse immigratie.

Danny Jibodh

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,11/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics