Nickerie.Net, dinsdag 16 augustus 2005  


Suriname wil militaire samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - Suriname wenst een militair samenwerkingsprogramma met Nederland. Dat heeft de demissionaire minister van Defensie, Ronald Assen, maandag in Paramaribo kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Cees van der Knaap.

Dat programma moet meer behelzen dan de jungletrainingen die Nederlandse militairen op regelmatige basis houden in de binnenlanden van Suriname. De toekomstige Surinaamse regering zal over deze kwestie met het Nederlandse ministerie van Defensie onderhandelen.

Van der Knaap is in Suriname voor de zestigjarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft maandagmiddag een krans gelegd bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant in Paramaribo. Overlevende oorlogsveteranen hielden er een defilé.

Indonesië

Surinaamse militairen, die in de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse nationaliteit hadden, leverden in het Nederlandse leger strijd in onder meer Indonesië tegen de Japanse bezetters.

De Surinaamse federatie van Oud-Strijders en Ex-Militairen, die momenteel ongeveer tweehonderd leden telt, pleit al jaren voor een rechtspositie die volledig overeenkomt met die van hun Nederlandse ex-collega's. In 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, kwam er een einde aan de gelijke rechtspositie.

 

<

Bron/Copyright:

UN

,16-08-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics