Nickerie.Net, dinsdag 23 augustus 2005  


Totale staatsschuld U$D 799 miljoen

Geplaatst: 22/08/2005

Paramaribo - De buitenlandse staatsschuld van Suriname bedraagt U$D 514 miljoen per 31 maart 2005 en de binnenlandse schuld bedraagt per die datum U$D 284 miljoen. De totale staatsschuld komt neer op 799 miljoen Amerikaanse dollar. Dit is 53% van het BBP. Dit zegt het Bureau voor de Staatsschuld in zijn verslag. Minister Humphrey Hildenberg van Financiën kan niet aangeven met welk bedrag de staatsschuld sinds maart is gegroeid.

Ingenieur Richard Kalloe vreest dat in de laatste zes maanden de totale staatsschuld tot duizend miljoen Amerikaanse dollar is opgelopen. Kalloe is van mening dat de overheid in vergelijking met internationale financiële organisatie, een verkeerde BBP hanteert. DBS heeft in de editie van zaterdag 20 augustus op pagina A3 vanwege een misberekening opgenomen dat de buitenlandse staatsschuld van Suriname per 31 maart 2005 één miljoen Surinaamse dollar bedraagt. Er moeten volgens Hildenberg regelingen worden getroffen met schuldeisers.

Zo kan met Amerika worden afgesproken over de ‘nature for depht swab’. Daarbij wordt een deel van de schuld van Suriname gestopt in milieubeschermende activiteiten ten voordele van de hele wereld. Er bestaat daarvoor een regeling Volgens Hildenberg bedraagt de schuld aan Brazilië alleen nu al U$D 100 miljoen. Deze schuld was minder begin 1996. Met de Braziliaanse regering waren al voorzieningen getroffen om op een gemakkelijke manier de schuld af te wikkelen, maar met de wisseling van de wacht in 1996 is niets van de afspraken terechtgekomen. ‘Wat ons parten speelt, is dat de Para Industries niet meer draaiende is.’ Naar zeggen van de ex-minister zal de staatsschuld op onze begroting moeten worden afgewikkeld met de inkomsten. Daarom is de verhoging van de brandstofprijs zo belangrijk. Over het innen van belasting in de goudvelden van het binnenland, zegt Hildenberg dat belastingambtenaren niet naar de goudvelden zullen gaan. Tussen Financiën, NH en Defensie hebben vaak discussies bestaan over de aanpak van het probleem. Het gebied is te uitgestrekt. Financiën is van mening dat de Belastingwet zich niet leent voor het afhalen van goudbelasting op de velden, omdat de garampeiros uit Brazilië een zeer nomadisch bestaan leiden.

Bovendien hebben de garampeiros geen financiële administratie en is dat moeilijk voor een belastingsaanslag. De regering-Wijdenbosch had het model om via de verblijfsvergunning te werken. Een klein percentage van het gewonnen goud wordt dan overgedragen aan de Staat. Als het percentage te hoog wordt, dan loop je het risico dat het goud wordt weg gesmokkeld. ‘Dat werkt beter.’ Tot heden zijn aan zes tot zeven garampeiros vergunning verleend om goud op te kopen uit het binnenland en te exporteren. Aan Defensie is het verzoek gedaan om te helpen in het binnenland. Voorgesteld was om zelf de geïnde middelen af te staan aan Defensie. Internationale donoren, wier hulp is ingeroepen, hebben zelf aangegeven dat het probleem technisch niet op te lossen is. Het houdt pas op als het goud is opgeraakt. Ook met de pocknockers bestaat een soortgelijk probleem. Technische mensen moeten nog aangeven hoe grondbelasting in het binnenland kan worden geïnd. Over het kwikprobleem is er al voldoende gepraat.

Lloyd Djendji

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,23-08-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics