Nickerie.Net, zondag 04 september 2005  


Voorbereidingstraject privatisering SML afgerond

Martin Redjodikromo

Paramaribo - De regering moet nu daden stellen als het gaat om het doorstoten van de privatisering van de Stichting Machinale Landbouw (SML). De regering had als optie om het staatsbedrijf te privatiseren. Ernst & Young is ingeschakeld om het voorbereidingstraject op te zetten en heeft dat nu afgerond. "Het ligt nu aan de regering om tenminste deze maand nog goedkeuring te geven aan het plan", zegt Ricardo Tjon A Joe van Ernst & Young desgevraagd aan dWT. Tjon A Joe verzekert dat het proces al in een heel ver gevorderd stadium is, maar dat hij niet veel informatie kan loslaten. Inmiddels hebben zich vijf bedrijven aangemeld die interesse hebben in de eigendommen van de SML.

"Als privatizing agency kan ik u niet vertellen, wie de investeerders zijn en van waar ze komen." Hij lacht als gevraagd wordt of de SML een waarde heeft van dertien miljoen US dollar. "Dat ga ik u ook niet vertellen. Het gaat niet alleen om de prijs die de koper betaalt, dus de transactie, maar ook het financieringsplan van de ondernemer is belangrijk. Hoeveel gaat hij in het bedrijf investeren en over welke periode. Kortom zijn investeringsplannen moeten ook zodanig solide zijn, dat de nieuwe eigenaar niet met de boel gaat speculeren."

In het privatiseringsvoorstel van Ernst & Young is opgenomen dat ruim 5000 hectare wordt verkocht en het resterende deel, namelijk 5000 hectare moet worden verdeeld aan iets minder dan tweehonderd ex- arbeiders van de SML. Nu blijkt dat het aantal boeren dat belangstelling heeft voor een stukje landbouwterrein schommelt rond de 190 personen. Als zij een titel op de grond krijgen, kunnen ze gemakkelijk in aanmerking komen voor kredieten. Tjon A Joe: "Dit idee wordt alleen uitgevoerd als de belanghebbenden inderdaad nog steeds hierachter staan. We verwachten een ‘go ahead’ van de regering, maar willen ze best wel wat tijd geven, omdat ze pas enkele dagen in het zadel zitten."-.

Bron/Copyright:

,03/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics