Nickerie.Net, woensdag 07 september 2005  


Harriët Ramdien: ‘Kwestie illegaliteit grens Nickerie behoeft hardere aanpak’

Geplaatst: 07/09/2005

Nickerie - ‘Ik wil hun brood niet uit hun mond halen. Indien de burgers daar willen blijven werken, moet deze tot een legale zaak gemaakt worden. Begin die personen een vergunning te geven en laten zij ook belasting betalen en aan bepaalde voorwaarden voldoen voor het binnenhalen en uitvoeren van producten en allerhande goederen’, aldus de reactie van het assembleelid Harriët Ramdien betreffende de illegale handel, die plaatsvindt op de route backtrack bij de grens van Nieuw Nickerie en Guyana. Ramdien legt er de nadruk op voorstander te zijn van een betere controle op de afvoer en aanvoer van spullen.

Onlangs heeft de politie een grote bezending medicamenten en verdovende middelen in beslag genomen, die vanuit Guyana illegaal naar Suriname werden overgebracht. ‘Niet alleen medicamenten komen binnen, maar ook slijpmeel en zelfs dieren. Ook vindt er illegale aanvoer van personen plaats in Suriname’, verduidelijkt Ramdien. Zij vermeldt er tevens bij dat er vanuit Suriname, garnalen illegaal worden afgevoerd naar het buurland. Volgens Ramdien moet deze zaak degelijk aangepakt worden vooral het feit dat deze een stukje hulp naar de mensen toe betekent vanwege de onbegaanbaarheid van de weg naar Souhtdrain in de regentijd. Uit dat oogpunt geeft zij aan dat deze kwestie een beetje behouden moet blijven, maar dan wel geordend en aan regels gebonden. ‘Regering op regering komt en niemand pakt dit probleem hard aan. Ik vind het bovendien ook erg jammer dat niet een ieder zijn of haar mening luidop durft te ventileren in deze kwestie.

Vooral de politici, voor verlies van hun achterban.’ Ramdien memoreert er ook bij dat er aan de veiligheid van de burgers voldoende aandacht moet worden geschonken. Zij legt er de nadruk op niet van oordeel te zijn dat het dienstdoende orgaan, waaronder de politie, geen controle uitoefent op dit soort illegale praktijken. ‘Er is wel sprake van controle-uitoefening maar deze moet op een hardhandige wijze aangepakt worden. Bovendien vindt de illegale handeling op de grens al jaren plaats. Er moest eigenlijk al stap voor stap er naar toe gewerkt zijn, zodat het probleem enigszins geminimaliseerd zou zijn.’ Zij komt met een voorstel om daar een post neer te zetten om de werkzaamheden die worden verricht, tot een legale zaak te maken vooral gezien het feit dat deze voor vele burgers een stukje werkgelegenheid betekent. Burgervader Hein Ramnewash probeert volgens Ramdien al het mogelijke te doen om de steeds toenemende illegaliteit te minimaliseren. Echter moet deze zaak niet slechts aan de burgervader overgelaten worden, maar moet met de hogere hand naar oplossingsmodellen gezocht worden. ‘Het is een kwestie van samenwerking tussen de verschillende partijen.’

Asha Bhagwat


Surinaamse ambassade in Guyana waarschuwt voor illegaliteit

Geplaatst: 07/09/2005

Paramaribo - De Surinaamse ambassade in Guyana waarschuwt voor de illegaliteit in het personenverkeer vanuit beide landen. Dagelijks maken honderden mensen gebruik van de back track route en volgens de Surinaamse autoriteiten aldaar zal dit aan banden moeten worden gelegd. Volgens de secretaris van de ambassade lopen Surinamers, die illegaal in Guyana zijn, het gevaar om door de politie gepakt te worden.

Door illegaal in Guyana te vertoeven kan men een boete betalen van ten hoogste U$D 100. Ook loopt men het gevaar voor directie gevangenenmening, waarbij men ten hoogste een maand achter de tralies belandt. De meest voor de hand liggende reden waarom personen via de illegale weg in Guyana terechtkomen, is omdat de Back Track route sneller is. Doordat de weg naar South Drain alwaar de oversteek naar Guyana gelegaliseerd is, in een deplorabel staat verkeert, maken de mensen gemakshalve gebruik van de back track route. Deze weg staat op de lijst voor om geasfalteerd te worden, maar dat kan vanwege onbekende redenen nog niet plaatsvinden. De middelen hiervoor komen uit een EU-project.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,07-09-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics