Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Brandstofprijzen fors omhoog

door Ivan Cairo

Paramaribo - Automobilisten en andere verbruikers moeten met ingang van maandag ruim honderd procent meer betalen voor brandstof. De Raad van Ministers heeft na afstemming met de oliemaatschappijen gisteren de prijs voor loodvrije gasoline gebracht naar drie Surinaamse dollar per liter. Loodvrije benzine met additieven wordt 3,05 Surinaamse dollar per liter en diesel 2,85 Surinaamse dollar. Groepen die mogelijk in problemen komen als gevolg van de prijsverhoging zullen gecompenseerd worden door de overheid. Voor ambtenaren is een loonaanpassing met mogelijk twee procent in het verschiet, verneemt de Ware Tijd. De middelen zullen komen uit de inkomsten die de staat zal verkrijgen uit de prijsverhoging.

Nu al weet de minister van Financiën, Humphrey Hildenberg, dat de effecten van de prijsverhoging "niet volledig gecompenseerd kunnen worden naar alle groepen". Als het van Hildenberg afhangt, is het de laatste keer dat de regering de prijs van brandstof heeft bepaald.

Tijdens een persconferentie gistermiddag op het kabinet van de vice-president zei hij, dat marktpartijen en marktfactoren de prijs moeten vaststellen. Hildenberg wees er daarbij op, dat bij een gefixeerde prijs de overheid fors inlevert bij internationale prijsverhogingen. Vandaar dat Financiën voorstander is van marktwerking bij de prijsbepaling voor brandstof. "Dan is het aandeel van de overheid zekerder en kun je plannen maken."

Momenteel zijn de inkomsten voor de overheid uit de brandstofïmporten negatief en moeten de olie-importerende maatschappijen gecompenseerd worden. Een situatie die de staat niet langer kan volhouden.

Bij aankomst in de haven bedraagt de prijs per liter brandstof ongeveer 1,60 Surinaamse dollar, terwijl deze aan de pomp momenteel voor tussen de 1,40 Surinaamse dollar en 1,55 Surinaamse dollar wordt verkocht. Door deze situatie komt maandelijks tussen de tien miljoen en elf miljoen Surinaamse dollar minder in de staatskas. Per maand wordt veertien miljoen liter diesel en elf miljoen liter gasoline geïmporteerd, waar een prijskaartje van in totaal ruim veertien miljoen US dollar aan hangt.

De minister van Handel en Industrie, Siegfried Gilds, die ook bij de persmeeting aanwezig was, voerde aan, dat de prijsaanpassing beslist noodzakelijk was. Gilds vergeleek daarbij de situatie met die in Frans-Guyana, waar een liter brandstof gemiddeld 1,50 euro (5,25 Surinaamse dollar) per liter kost. Samen met de oliemaatschappijen is de afgelopen periode nagegaan zegt hij, hoe de prijs aan te passen maar deze toch nog acceptabel te houden voor de industrie en automobilisten.

Ondertussen worden er maatregelen besproken om de gevolgen van de verhoogde brandstofprijs voor de gemeenschap te verzachten. Hildenberg liet doorschemeren, dat naast aanpassing van de salarissen van ambtenaren, ook een verhoging van de algemene oudedagsvoorziening (AOV), overheidspensioenen en onderstanden verwacht mag worden.

Verder wordt ook de aanpassing van de bustarieven onder de loep genomen. Hoe hoog de verhoging daar zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. Vernomen wordt, dat de verhoging van de bustarieven mogelijk simultaan met de aanpassing van de brandstofprijs zal ingaan. De Particuliere Bushouders Organisatie trappelt al geruime tijd om een prijsverhoging. Het is niet bekend of er al definitieve afspraken met de organisatie zijn gemaakt.

HI-minister Gilds stelde ook maatregelen in het vooruitzicht om de brandstofsmokkel naar Frans-Guyana in te dammen. Met de komende prijsverhoging wordt de smokkel minder lucratief, weet hij, maar desalniettemin zullen maatregelen getroffen moeten worden om smokkelaars te ontmoedigen. Maandag voert hij over dit vraagstuk besprekingen met collega Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. Ondertussen worden de controlediensten van HI klaargestoomd om ongebreidelde prijsstijging van goederen en diensten in de gaten te houden.-.

Bron/Copyright:

,9-9-05

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics