Nickerie.Net, dinsdag 13 september 2005  


Overleden agent concludeerde: ‘In Brokopondo heerst oorlogstoestand’

door Eric Karwofodi

Paramaribo - Mijn neef Bartho Karwofodi heeft tot aan zijn tragische dood op woensdag 8 september zijn lot beklaagd als lid van het Korps Politie Suriname. Niet dat het hem minder enthousiast maakte; Bartho was dol op zijn werk én trots. Het heeft hem meer dan eens tot slikken bewogen, tot wegdrukken wat eigenlijk onvoorstelbaar, ontoelaatbaar geacht moet worden binnen een veiligheidsorganisatie.

Ik ben maar te beschouwen als leek en dus niet kundig genoeg om een oordeel te vellen over de kwaliteit van de handhaving van orde en veiligheid in Brokopondo of waar dan ook. Wat ik wel onthouden heb van de enkele gelegenheden die Bartho gegund waren om door te brengen bij familie in de stad, is dat hij geen hoge pet op had van die kwaliteit. En in mijn ogen was hij wel een kenner.

Volgens mijn neef heerst al geruime tijd niet minder dan "een oorlogstoestand in Brokopondo." Wat de situatie volkomen oncontroleerbaar heeft gemaakt voor het handjevol politieagenten dat er werd gehandhaafd, is dat zich onder de criminelen ex-militairen bevinden. Het is goed getraind uitschot van het Braziliaanse leger dat zijn geluk komt beproeven op ons grondgebied. En wie het geluk heeft gehad een opleiding te genieten in het leger van de zuiderburen, weet dat die lui thuis zijn in de jungle. Aspirant-agent van politie Bartho Karwofodi wist altijd al dat hij en zijn collega’s "geen partij zijn" voor wat daar rond loopt te roven en moorden.

Ik ben nu wreed geconfronteerd met een werkelijkheid, die ik alleen maar vanaf een – veilige – afstand heb vernomen. Ik weet niet hoevelen met mij het hebben gehouden op vernemen. Ook heb ik totaal geen verstand van hoevelen van hen – beter opgeleid en meer ervaren dan aspirant-agent van politie Bartho Karwofodi – er wel wat aan hadden kunnen doen, daar ben ik te zeer leek voor. Wat ik wel weet is dat ik nu één van mijn beste vrienden kwijt ben, een man die onverschrokken boven zijn arbeidsomstandigheden wist uit te stijgen.

Met Bartho’s ervaringen voor ogen, weet ik zeker dat hij moeilijk te vervangen zal zijn. Zie maar weer een man te vinden die bereid is langere tijd alleen op een politiepost te blijven, temidden van allerlei omstandigheden. Omstandigheden die – weer volgens Bartho – de reden waren waarom hij vaker "moederziel alleen" het overheidsgezag vertegenwoordigde in een omtrek van wel honderden kilometers. Zo er één collega te noemen is die Bartho’s kwaliteiten zal missen, is dat zijn commandant in Brokopondo. Mijn neef zijn verlof is nu permanent. Ook de commandant kan hem daar niet meer van terugroepen.-.

 

Bron/Copyright:

,13/09/2005


Santokhi geeft politie veeg uit de pan

Vernon Texel

Paramaribo - Justitieminister Chandrikapersad Santokhi wil snel duidelijkheid van de korpsleiding waarom de politie geen versterking heeft gestuurd na klachten over de vele gewapende berovingen in Brokopondo. De reeks van gebeurtenissen die woensdagavond hun climax bereikten met de dood van de dertigjarige aspirant agent van politie Carlo Karwofodi, geven aan dat er sprake is geweest van falen. Dit kan geconcludeerd worden uit de vele vragen die aan de bewindsman en waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zijn gesteld, toen die donderdag de familie van de overledene opzochten.

"Niet alleen de weduwe en de familie wensen antwoorden, maar ook ik als minister wens antwoorden hierop van de korpsleiding. Ik hoop dat ik die snel mag krijgen", zegt een duidelijk geïrriteerde Santokhi: "Het ministerie accepteert niet wat er is gebeurd en u zult als korps effectief en doelgericht hierop antwoord moeten geven".

De bewindsman maakte gisteren in zijn hoedanigheid van Minister van Justitie, officieel kennis met het Korps Politie Suriname (KPS) in het Politie Opleidingscentrum. Samen met het leger moet de politie gaan zorgen voor effectieve maatregelen ter waarborging van de veiligheid in het Brokopondo-gebied. "En jullie komen niet terug van het gebied zolang de criminelen niet zijn aangehouden en de veiligheid niet is gegarandeerd."

Door de steeds verder verruwende criminaliteit heeft Justitie nu gekozen voor een reactief en repressief beleid om de rechtsorde te herstellen. Er is nu een kans voor het KPS om zijn positie in alle opzichten zowel nationaal als internationaal te versterken. "Ik hoop dat u dat inziet en wij zullen daar naar toe werken met collectieve inspanningen, waarbij een ieder nodig is. Alle neuzen moeten één richting op wijzen en ik reken op uw medewerking."

Gepleit wordt voor daadwerkelijke aansturing van het politiepersoneel door het bevoegd gezag en het korpsmanagement bij de aanpak van het veiligheidsvraagstuk. "Een inzet van personeel en middelen in het korps zal op basis van de bovengenoemde prioriteiten plaatsvinden. Er zal hierbij geen ruimte meer zijn voor favoritisme. Laat dat duidelijk zijn."

Santokhi pleit ook voor verruiming van de politiebevoegdheden voor de aanpak van de criminaliteit. Uitbreiding van het Arrestatie Team met 200 procent geniet eveneens hoge prioriteit, naast overige uitbreidingen op het materiële en personele vlak.

De bewindsman wees verder op de verhoging van de dienstverlening, onder meer de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie door een juiste bejegening van de burgerij. Om acceptabel de veiligheid te kunnen waarborgen, zal de politie-organisatie verbeterd moeten worden, evenals de verantwoordelijkheden en bedrijfsvoering. Zo moet de wervingsselectie gestroomlijnd worden en het politie-onderwijs aangepast. Nu is de tijd voor een helder carrière- en bevorderingsbeleid voor politiepersoneel gebaseerd op moderne human resource management- inzichten. "Het toepassen van de zero tolerance ook op het korps ter eliminering van normafwijkend gedrag binnen het korps", benadrukt Santokhi.

De bewindman adviseert de korpsleiding intensiever contact te onderhouden met de media om zo de samenleving regelmatig te informeren over de activiteiten binnen het korps en de resultaten die deze opleveren. Een mening die wordt gedeeld door waarnemend kopschef Humphrey Tjin Liep Shie. "De voorlichting kan beter, maar tegelijkertijd hebben wij de meest actieve voorlichtingsafdeling in vergelijking met andere overheidsdiensten.

De voorzitter van de Politiebond, John Telgt, zei in zijn toespraak tot Santokhi, te merken dat de bewindsman een duidelijke visie heeft. In het verleden zijn veel problemen ontstaan omdat ministers, met uitzondering van Siegfried Gilds, voor veel problemen hebben gezorgd door zich niet te houden aan afspraken. Telgt gelooft dat dit met Santokhi niet het geval zal zijn.-.

 

Bron/Copyright:

,10/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics