Nickerie.Net, maandag 12 september 2005  


HI legt beslag op grote hoeveelheid brandstof in Nickerie

Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De afdeling Economische Delicten van het Ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft gisteren tijdens een spoedactie in het district Nickerie, beslag gelegd op meer dan 40.000 liter brandstof. De afdeling van HI heeft deze actie gevoerd in de verschillende polders waar de pomphouders over waren gegaan tot hamsteren van de brandstof.

Nadat vele klachten uit de gemeenschap parlementariėr Rashied Doekhie (NDP) hadden bereikt, maakte Doekhie contact met HI-minister Siegfried Gilds in Paramaribo. Doekhie prees de inzet van minister Gilds die direct de afdeling Economische Delicten van zijn ministerie voor controlewerkzaamheden naar het district dirigeerde. De parlementariėr is niet te spreken over de werkwijze van de overheid."Je kan zien dat de mensen, vooral de rijstboeren in het district, gewoon overgelaten zijn aan hun lot, omdat er geen enkele instantie is die zich zorgen maakt over de verhoging van de brandstofprijzen. Buitendien is de districtscommissaris als hoofdverantwoordelijke van de overheid, niet te vinden in het district. De overheid zou in deze situatie een crisiscentrum moeten instellen waar men terecht kan om probleemgevallen bespreekbaar te maken. De afdeling van HI is niet naar het district gehaald om iemand onaangenaam te zijn, maar om de gemeenschap te dienen," zegt Doekhie.

Doekhie vindt dat pomphouders die zich niet hebben gehouden aan de regels juridisch vervolgd moeten worden. De honderd procent verhoging is zeer slecht aangekomen, vooral bij de rijstboeren. Doekhie had liever geen verhoging gezien, maar indien dat wel zou moeten komen, zou dat geleidelijk moeten gebeuren."De president heeft geen oor en hart voor het district Nickerie, want een overheid kan het niet maken om midden in de oogstperiode zo een handeling te plegen. Indien we de rijstsector willen redden, moeten we alles van Nickerie verplaatsen naar het district Para, want daar heeft de president veel aandacht voor," zegt Doekhie.

Door de hele situatie van de brandstof heeft de najaarsoogst 2005 in de afgelopen drie dagen heel wat stagnatie ondervonden. Bepaalde pomphouders in de polders hebben de pompen sedert vrijdagmiddag gesloten gehouden, waardoor machinehouders geen brandstof voorradig hadden om de machines aan het werk te zetten.

De boeren zijn blij met de komst van de afdeling Economische Delicten van HI naar Nickerie. Door deze spoedactie van HI zijn de pomphouders overgegaan sedert gistermiddag weer brandstof te verkopen. Het bestuur van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) keurt de handeling van de pomphouders sterk af en is van mening dat personen die zich niet hebben gehouden aan de regels, gestraft moeten worden.-.

Bron/Copyright:

,12/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics