Nickerie.Net, dinsdag 13 september 2005  


Expeditie Julianatop speelt Suriname internationaal in kijkers

Lorenzo Irion

Paramaribo - Suriname staat internationaal in de belangstelling met een expeditie naar de Julianatop in het district Sipaliwini. De reisorganisatie Mena-eng is een nieuwe uitdaging aangegaan in het ondersteunen van deze expeditie die leidt naar het uiterste van het zuiden van het district Sipaliwini. Deze onderneming is de uitwerking van een afspraak die directeur Boike Tojo maakte met Nederlands succesvolste internationale klimmer, Ronald Naar op de ‘Uit en Actiefbeurs 2005' die in maart in Utrecht, Nederland, werd gehouden.

Tojo is opgetogen dat het beklimmen van de berg binnenkort deel wordt van de Surinaamse geschiedenis. Het is vanzelfsprekend dat bij een geslaagde expeditie er geologische gegevens van het gebied verzameld en vastgelegd worden.

De vijftigjarige Naar wordt bijgestaan door twee andere Nederlandse collega's: Martin Fickweiler (28) en Gert Hoekstra (23). De tickets van de Nederlandse ploeg zijn aangeboden door de SLM. Het expeditieteam bestaat verder uit Sensi Majoko en Apante Jajo, twee ervaren gidsen van Mena-eng, en de Nederlandse reisverslaggever Rob Hammink van De Telegraaf.

Volgens de laatste berichten van Boike Tojo, moet de expeditie niet ver meer zijn van de 1260 meter hoge bestemming. "De grote uitdaging is eigenlijk om het Duivelsei aan te doen, maar dat zal afhangen van het succes van de Julianatop", zei hij woensdagavond voor vertrek in een interview met dWT.

Volgens informatie van de bergbeklimmers is het gebied nooit echt aangedaan en is er zo goed als geen enkel overzicht en informatie over de route naar de bestemming. De enige expeditie die volgens dubieuze bronnen ooit in de buurt kwam, stamt uit 1963 en staat te boek als de Schultz-expeditie, een botanische expeditie. Toen zou de indiaan John Tawjoeram daar een vlag hebben geplant.

Op dit moment is het team met twee korjalen onderweg via de Zuidrivier om dan de Lucierivier op te gaan en dan via de Westrivier de eindbestemming te naderen.

Nieuwe uitdaging

De alpinist Naar die wereldwijd heel wat bergen heeft beklommen, heeft nu niet meer als uitdaging het bereiken van de hoogste toppen ter wereld, maar ongerepte natuur en nog nooit aangedane bestemmingen. Ook het Duivelsei is een uitdaging. Volgens Naar een rots van 980 meter in de vorm van een ei, waarin geheimzinnigheid besloten ligt. Met de steile wanden van graniet dé droom van iedere klimmer en hij is ervan overtuigd dat nog nooit iemand hem heeft beklommen.-.

 

Bron/Copyright:

,13/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics