Nickerie.Net, donderdag 15 september 2005  


Muziekexplosie uit ons rijstdistrict Nickerie
 

Nickerie - Mantjes Houseband bestaat ongeveer 15 jaren, maar kwam pas vier jaar geleden in de grote publiciteit met hun tweede cd, waarop ook de hit “seng tak trisnane” gezongen door Ristie Pawiroredjo (nu bij Final Step). Hun eerste openbaar optreden in Paramaribo was in Golden Truly en kort daarna te Sana Budaya. Sindsdien is MHB een begrip geworden in de samenleving en niet alleen bij de Javanen. De cd waarop hits voorkomen zoals “trimo sepi”, “senadjan kowe idjen” met Elton Sodikromo, heeft de populariteit van deze dynamische band een grotere push gegeven. De cd die ze recentelijk hebben geproduceerd waarop ook een medley voorkomt, alsook liederen met Nederlandse en Engelse teksten, heeft de band een race naar de top gegeven. De videoclips worden ook vaak afgedraaid via de Javaanse tv-stations.

 

Deze band wordt veel gevraagd voor optredens bij evenementen die de Friends Promotions organiseert, ook andere organisatoren doen een beroep op hen. Bovendien treden ze op als begeleiding van Indonesische artiesten. Bij een recent gehouden show in NIS hebben zij de Indonesische zangeressen, Inda Andarini en Ita Suwardi, begeleid.

 

De huidige bezetting bestaat uit: Mantje Karso (vocalist, toetsenist en bandleider), Sarmin (gitarist), Bigz (bassist), Suwanto (drummer), Roy (percussie), en de vocalisten Elton, Lucien, Jacinta (ex-vocaliste van Jacob Houseband) en Duncan Kewal. Duncan heeft zich vrij recentelijk aangesloten bij de band. Rap-liederen zijn zijn specialiteit. 

Het repertoire van Mantjes Houseband is veelomvattend: Engelse soulballads, soft rock, hard rock, eigen composities, bubbling, merengue, house, reggae, en veel meer. Al is deze band van origine een Javaanse formatie, zij treden niet alleen op voor het Javaanse publiek. Het repertoire is altijd afgestemd op de betreffende gelegenheid, waarbij zij ook letten op de wensen van het gezelschap.

 

Zoals Mantje Karso dat zegt: Men vraagt en wij spelen. Flexibiliteit is zeer belangrijk. Dat flexibiliteit heel belangrijk is, bewijzen zij steeds weer. Heel opmerkelijk is dat een deel van de band in Paramaribo woonachtig is. Dat blijkt geen hinder te zijn, ondanks zij haast elk weekend bezet zijn, voornamelijk in Paramaribo, Saramacca , Lelydorp en Commewijne. De jongens van Mantjes Houseband zien de muziek als een hobby waar zij heel veel plezier aan hebben. Dat het publiek ook heel veel plezier heeft aan hun optredens, hebben wij vaak genoeg ook al kunnen meemaken. Aan het einde van een optreden wordt gevraagd om extra liederen te spelen, dit was ook afgelopen zaterdag het geval te Sana Budaya. Garuda TV vierde haar vijfde verjaardag en MHB trad als laatste band op. Het publiek was tot de laatste minuut voltallig en riep steeds om verlenging.

 

Soft Rock en hard rock blijken de favoriete muziek te zijn van de gasten. Bij de begintonen van zo een lied beginnen de aanwezigen al te springen, en zingen mee met de band. Ondanks de grote populariteit, zowel in Suriname onder de Javanen en niet-Javanen, alsook buiten Suriname zijn deze jongens dezelfde eenvoudige en vrolijke jongens gebleven uit ons rijstdistrict Nickerie! Het komende jaar vertrekt Mantjes Houseband naar Nederland voor enkele optredens.◘

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,15-09-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics