Nickerie.Net, dinsdag 20 september 2005  


Update: Dagblad Suriname - 20 september 2005

Mets: Niet alle Mets-tarieven aangepast

Paramaribo - De toerisme-organisatie Mets Travel en Tours wenst te benadrukken dat zij haar tarieven naar verschillende plaatsen nog niet heeft aangepast. Het bedrag van U$D 385 voor ingezetenen en U$D 427 voor buitenlandse toeristen naar Palumeu eiland is nog niet gewijzigd. Tevens betaalt de ingezetene nog U$D 365 naar Awaradam en de buitenlander U$D 405. Allemaal voor een vier tot vijf dagen tour.

De Mets en andere tourorganisaties hanteren in samenspraak met touroperators vanaf de vorige week nieuwe tarieven naar Galibi en Brownsberg. Volgens Erik Kuiper, marketing manager van Mets, zijn de tarieven naar Palumeu en Awaradam nog niet gewijzigd, omdat Mets een calculatieperiode van nog ruim een maand heeft ingebouwd. In deze periode wordt nagegaan hoe de effecten van de nieuwe brandstofprijs van invloed is op de toerismesector. Gelet op de ontstane situatie is het wel niet uitgesloten dat de Metsprijzen zullen worden aangepast. Maar nu dient Mets zich te houden aan tarieven, die al met buitenlandse partners zijn overeengekomen tot eind van dit jaar.

Volgens Kuiper kan de overheid versoepelingmaatregelen treffen op het vlak van het visumbeleid van Suriname, zodat het land makkelijker bereikbaar wordt voor de vele bewonderaars van Suriname. Vernomen wordt dat potentiële toeristen uit overige delen van Europa zich een trip helemaal naar Amsterdam, Nederland, getroosten om aan een visum te komen. Tot nu toe hebben volgens onderzoek 95% van alle bezoekers zeer positief gereageerd op de aanbiedingen van Mets. Maar als de maatregelen uitblijven en de tarieven van luchtvaartmaatschappijen hoog blijven en het vervoer naar het binnenland van Suriname te duur wordt, dan is het niet fraai voor de sector. ‘Verander de constructie om meer toeristen te krijgen en meer geld om te zorgen voor compensatie van de maatregelen bij de brandstofprijs’, zegt Kuiper.

Lloyd Djendji


Tarieven binnenlandse toerisme fors verhoogd

Touroperators verwachten crisis

Paramaribo - Als gevolg van de aanpassing van de brandstofprijs zijn de tarieven van binnenlandse tours fors verhoogd. Voor een tweedaagse trip naar Galibi heeft de Mets in samenwerking met touroperators het tarief verhoogd van USD 125 naar USD 175. Voor een eendaagse tour naar Brownsberg is het tarief gegaan van USD 58 naar USD 95. Deze bedragen gelden voor zowel ingezetenen als buitenlandse toeristen. Vervolgens mogen ingezeten voorlopig nog USD 380 betalen naar het Palumeu-eiland en USD 365 naar Awaradam voor een vier tot vijf dagen tour. Buitenlanders dienen wel USD 405 naar het Palumeu-eiland en USD 427 naar Awaradam te betalen.

Touroperator Boike Toyo, directeur van Mena-eng en Ciryl Eersteling van Safari Tourism praten van een crisis binnen de sector als drastische maatregelen van de overheid uitblijven. Volgens Toyo kunnen tours slechts georganiseerd worden per bus en boot die verder draaien op brandstof. Nu hebben bus- en boothouders binnen de toerismesector hun tarieven ook fors verhoogd. Rudy Baldew van het busbedrijf Le grand Baldew bevestigt dat de ruim tien bushouders in Paramaribo te kampen hebben met de hoge kosten van brandstofstof en onderhoud. De wegen naar de toeristische plekken zijn zeer slecht begaanbaar, hetgeen zorgt voor meer slijtage. Baldew is bang dat hij genoodzaakt zal zijn om zijn bussen in de garage te houden totdat touroperators in staat zijn een betere prijs te betalen.

Volgens Eersteling is het moeilijk voor de operators om plotseling hun tarieven fors aan te passen, omdat het tarief dat zij vragen voor de tour elk jaar in januari op een vakantiebeurs in Utrecht, Nederland, wordt vastgesteld. Binnen één jaar mogen zij de gepresenteerde tarieven niet zomaar aanpassen boven de maximale percentage van 10%, omdat er op basis van de presentatie over Suriname op de vakantiebeurs contracten worden gesloten met toerismebedrijven in het buitenland. Zo komen er maandelijks twee tot drie toeristengroepen voor een zes weken tour naar Suriname. Eersteling zegt bijvoorbeeld nu een contract te zijn aangegaan met een buitenlandse partner, welke loopt tot maart 2006. Hiervoor hebben mensen al de nodige betalingen verricht. Vanwege de brandstofprijsaanpassing van 100% in Suriname is het vervoerstarief hoger, maar de touroperators hebben niet meer inkomsten om meer te kunnen betalen. Uitgerekend wordt er nu een verlies van ruim zes duizend Amerikaanse dollar geleden voor een gewone rondreis. ‘We kunnen terecht spreken van een crisis in de sector, omdat naast de frustratie onder de Surinaamse toerisme-ondernemers er ook het gevaar bestaat dat buitenlanders zich zullen terugtrekken uit bestaande contracten. Was het zo dat er al geklaagd werd over te hoge tarieven voor onze binnenlandse tours, nu zullen we te kampen hebben met een afname van het aantal toeristen waardoor onze omzetten omlaag zullen gaan’, aldus Toyo.

En volgens Eersteling kunnen we met het aanbieden van te hoge tourtarieven naast onze bestaande hoge vliegtarieven op de Mid Atlantische route ‘ons zelf prijzen uit de toerismemarkt’. Hij vreest dat toeristen hun weg zullen nemen naar omliggende tropische landen behalve Suriname. Voor een minimaal pakket betaalt de toerist al twaalf tot vijftien honderd Euro in het laag seizoen. Door veranderde situaties kan voor hetzelfde pakket ruim achttien honderd Euro worden betaald. Toyo en Eersteling verwachten directe maatregelen van de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) om de sector te redden, omdat de partij waar de minister vandaan komt, iets heeft beloofd te doen met de sector. Hoe die maatregelen eruit moeten zien, zullen TCT en de belangstellenden samen moeten bespreken. Eersteling zegt dat in het verleden nooit subsidie is verleend aan oprators, terwijl rijstboeren altijd genoten hebben van ‘s landsmiddelen. Bij de Stichting Toerisme Suriname staan momenteel 22 erkende operators geregistreerd. De onderdirecteur Toerisme van TCT was niet bereikbaar voor een reactie.

Lloyd Djendji

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,19-09-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics