Nickerie.Net, dinsdag 20 september 2005  


Twee inheemse kinderen overleden aan ondervoeding

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Twee inheemse kinderen van respectievelijk zes maanden en anderhalf jaar, zijn eerder deze maand als gevolg van ondervoeding overleden te Post Utrecht. Beide kinderen komen uit hetzelfde gezin. Een derde kind uit dat gebied, is gebeten door een gifslang en ligt ter verpleging in het dr Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN).

De zes maanden oude Safaro George overleed op 3 september, terwijl zijn zus Jennifer afgelopen vrijdag stierf. Jennifer werd op 15 september ontslagen uit het SZN, maar kwam een dag daarna te overlijden. Beide kinderen zijn begraven te Wageningen.

Het gezin van de familie George bestond uit zes kinderen. De moeder is huisvrouw en de vader doet aan visvangst en jacht om zijn gezin te verzorgen. Van winkeleigenaar Suradj Hanoeman verneemt de krant dat de vader voldoende goederen en babyvoeding betrok bij zijn winkel. Hij kan niet vertellen of er inderdaad sprake is van ondervoeding bij de kinderen, omdat hij ze niet gezien heeft.

Penny Carter, voorzitter van de stichting Kinderen van Morgen is niet te spreken over wat zich in de afgelopen dagen heeft afgespeeld in het district Nickerie."De situatie is vrij ernstig en het is vreemd dat niemand acties wil ondernemen."

Post Utrecht is een inheems dorp en ligt ongeveer twee kilometer verwijderd van Wageningen aan de rechteroever van de Nickerierivier. Carter zegt dat er niet alleen in dat gebied ondervoede kinderen voorkomen, maar ook in het centrum van Nieuw- Nickerie. De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is sedert enkele maanden bezig de gezondheidszorg weer op gang te brengen te Wageningen. Volgens Carter zouden de inheemse dorpen Post Utrecht, Cupido en Tapoeripa ook meegenomen moeten worden in het gezondheidsproject.

Districtscommissaris Hein Ramnewash reageerde zeer geschokt en heeft gelijk een onderzoek ingesteld. Hierbij bekijkt hij mogelijkheden om samen met de politie en de RGD deze zaak aan te pakken. Bekend is dat de Medische Zending verantwoordelijk is voor gezondheidszorg in dat gebied. De afdeling van de RGD in Nickerie zal gevraagd worden om een arts beschikbaar te stellen die op regelmatige basis de gebieden aan de rechteroever van de Nickerierivier moet aandoen. Ramnewash wil ook het onderwijsproces in die gebieden weer op gang brengen. Hierover zal hij met de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling gesprekken voeren. De minister brengt deze week een bezoek aan Nickerie.-.

Bron/Copyright:

,20/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics