Nickerie.Net, woensdag 21 september 2005  


Bewoners Waldeck vragen minister Felisi aandacht voor wateroverlast

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Bewoners van Waldeck en omgeving in het district Nickerie vragen in een brief aan minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling (RO) zijn aandacht voor de wateroverlast die ontstaat als gevolg van het slecht functioneren van de deuren van de sluis te Post Waldeck.

De buurtbewoners van de Van Idsinga- en Djakartaweg wijzen de bewindsman op de last die zij ondervinden van zoutwater uit de Nickerierivier. Door slecht functioneren van de sluisdeuren komen de woonerven van de mensen ongeveer een meter onder water te liggen. De bewoners lopen daardoor niet alleen materiŽle, maar ook immateriŽle schade op. De immateriŽle schade is niet in geld uit te drukken, zegt buurtbewoner Khetterpal Soekhoe. "Men leeft psychisch constant in de angst dat elk moment het water binnen kan dringen en alles kan vernietigen." Veel bewoners hebben voorzorgsmaatregelen moeten treffen zoals hun huishoudelijke apparatuur op een verhoging te plaatsen.

Door het binnendringen van het zoutwater verzilt de grond, waardoor de mensen hun erven niet meer kunnen beplanten. Volgens de buurtbewoners heeft districtscommissaris Hein Ramnewash meerdere malen de sluisdeuren laten repareren of vernieuwen, maar zonder blijvend resultaat. Na verloop van tijd rotten de planken, of zitten de sluisdeuren vast door rommel die uit de Nickerierivier afkomstig is.

Bij het bouwen van de huidige sluis waren er reeds voorzieningen getroffen om in de toekomst een ander zogenaamd Ďtakelsysteemí voor de sluis toe te passen, zegt Soekhoe.

Shoebhaas Jairam, hoofd van de Civiel Technische Afdeling van het commissariaat Nickerie onderkent dat er bij de sluis te Post Waldeck vaker verstoppingen zijn. Volgens hem heeft het Ministerie van RO elf sluizen onder zijn beheer in het district Nickerie. "Tien van de sluizen hebben geen last van verstoppingen."

Jairam begrijpt niet waarom de sluis te Post Waldeck telkens problemen heeft. De buurtbewoners zijn volgens hem debet aan de verstoppingen bij de sluis, omdat er teveel rommel in het water gegooid wordt. De sluisdeur komt uiteindelijk vast te zitten door de rommel, waardoor het zoutwater binnenstroomt.

De Civiel Technische Afdeling bekijkt mogelijkheden om in de komende dagen twee stalen roosters te plaatsen aan de uitlaatzijde van de sluis, zodat het vuil opgevangen kan worden en er geen verstoppingen meer zullen optreden. Jairam geeft verder aan dat het plaatsen van een takelsysteem niet mogelijk is, omdat dit systeem reeds achterhaald is.-.

Bron/Copyright:

,21/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics