Nickerie.Net, maandag 26 september 2005  


Hildenberg wil nog dit jaar af van gefixeerde brandstofprijs

Paramaribo - Minister Humphrey Hildenberg (Financiën) hoopt nog dit jaar een wet erdoor te krijgen waarmee wordt afgestapt van een door de overheid vastgestelde brandstofprijs aan de pomp. Bij Financiën zijn de deskundigen echter nog niet allen op één lijn welk systeem gehanteerd zou moeten worden. Een eerste wetsontwerp over de vaststelling van de brandstofprijs werd daarom zolang nog in de lade gehouden en niet door geleid naar de Raad van Ministers (RvM) voor goedkeuring. In gesprek met de Ware Tijd stelt Hildenberg, dat een deel van de deskundigen op het ministerie het huidig systeem wenst te handhaven. Deze zijn van oordeel, dat een daling van de olieprijs op de wereldmarkt ten voordeel is van de staatskas. Maar aan de andere kant is het een nadeel voor de staat wanneer de prijs omhooggaat, aldus de bewindsman.

Nu wordt gewerkt aan een zodanig prijsbepalingssysteem waarbij de staat een "zeker bedrag" overhoudt aan de brandstofimport, zodat de regering haar uitgaven kan plannen. "En als er voordelen zijn uit deze operatie, laat die dan gaan richting consument, en als er een nadelige situatie ontstaat vanwege de wereldmarktprijs, laat dan de consument ervoor betalen," aldus de minister. Hij hoopt dat de wettelijke voorzieningen daartoe nog voor het eind van het jaar gereed zijn.

De wet moet echter nog in de RvM besproken worden. Reeds was er een ontwerp gereed, maar deze zal nu in gewijzigde vorm aan de raad worden aangeboden. "Het ontwerp dat er toen was, haalde het niet. Ik kon niet met een raadsvoorstel waarmee delen van mijn ministerie het niet eens zijn, gaan richting RvM," aldus Gildenberg. Verschil van inzicht over het wetsontwerp in de raad zou nog besproken kunnen worden met zijn collega’s, meent de bewindsman. Maar het komen aanzetten met een raadsvoorstel dat niet gedragen werd door het hele ministerie was vragen om problemen. Hildenberg: "Als delen van mijn eigen ministerie het er niet mee eens zijn, dan krijg je de grootste problemen in de RvM en nog meer problemen in de assemblee." De knoop wordt binnenkort toch doorgehakt bij Financiën en dan wordt het wetsvoorstel doorgestuurd naar de ministerraad.

Hoe het systeem precies moet gaan werken, is nog onduidelijk. Het eerste ontwerp behelst een systeem waarbij de pompprijs bepaald zou worden door de wereldmarktprijs. Onwerkbaar, vonden deskundigen, omdat dit zou kunnen betekenen dat de prijs elke dag aangepast zou moeten worden of bij elke aanvoer van een nieuwe voorraad brandstof. "Voor het bedrijfsleven zou dit niet handig zijn, omdat geen prognoses en goede bedrijfsvoering mogelijk zou zijn," aldus Hildenberg. Als voorbeeld wees hij op buurland Guyana. Daar wordt een zodanig systeem gehanteerd waarbij de pompprijs pas wordt aangepast na een zekere relatieve stijging of daling van de wereldmarktprijs. "Niet elke dag." Of ook dit systeem aan de regering zal worden voorgesteld, zal nog blijken.-.

Bron/Copyright:

,26/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics