Nickerie.Net, maandag 26 september 2005  


Kookgas wordt duurder Nieuwe broodprijs gaat maandag in

Paramaribo - Ministers maken dezer dagen overuren, in verband met de op handen zijnde maatregelen om de effecten van de duurdere brandstof voor getroffen groepen te compenseren. Vandaag buigen minister Siegfried Gilds van Handel en Industrie (HI) en collega Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen zich samen met deskundigen van de EBS en gasfabriek Ogane zich over de tot dus ver gemaakte calculaties voor kookgas. Een andere ministerscluster bespreekt eveneens vandaag een toeslag die gegeven zal worden aan de ambtenaren.

Naast de nieuwe broodprijs die gisteren door de Raad van Ministers (RvM) werd goedgekeurd, volgt binnenkort ook kookgas. De bedoeling is, zegt HI-woordvoerder Gerold Vliet, dat vandaag reeds de nieuwe gasprijs wordt vastgesteld, die vervolgens nog door de RvM goedgekeurd zal moeten worden. De berekeningen die de afgelopen dagen op papier zijn gezet zullen vandaag aan de grondige beschouwing worden onderworpen, weet hij. De afgelopen dagen heeft HI meer dan tweehonderd volle gasflessen in beslag genomen bij hamsterende winkeliers. Deze hielden het gas achter om het duurder te verkopen wanneer de prijs van kookgas wordt bijgesteld. Door het hamsteren was een lichte schaarste ontstaan. Nadat de gascilinders door HI-functionarissen in beslag werden genomen, zijn deze onder toezicht tegen de geldende prijs verkocht.

Ondertussen heeft de ministerraad gisteren tijdens een spoedvergadering besloten dat de nieuwe broodprijs maandag aanstaande ingaat. Het bekende ‘Chinese puntje’ kost dan 25 Surinaamse dollarcent per stuk en de ‘ministokjes’ van Fernandes gaan 26 Surinaamse dollarcent kosten.

Inmiddels is de nieuwe broodprijs gisteren tijdens een algemene ledenvergadering meegedeeld aan de bakkers door voorzitter Carmen Tjin A Djie van de Surinaamse Bakkersbond. Ofschoon niet helemaal tevreden, is het besluit van de regering door de bakkers geaccepteerd, zegt ze aan de Ware Tijd. De nieuwe prijs was reeds vorige week door het bestuur van de bond overeengekomen met het Ministerie van Handel en Industrie. Tijdens de bijeenkomst werd aan de broodproducenten gisteren meegedeeld, dat bij deze verhoging slechts de effecten van de verhoogde brandstofprijs zijn doorberekend. Andere zaken, zoals gestegen productiekosten van de afgelopen twee tot drie jaar, zijn niet meegenomen in de prijs. Tjin A Djie stelt nadrukkelijk, dat de prijs van een kwartje en 26 cent uitsluitend geldt voor "onverpakt" brood. Ook andere broodsoorten worden duurder. De prijs van deze producten wordt afgeleid van die van het ‘Chinese puntje’.

De bakkersbond verwacht over twee tot drie maanden een beter zicht te hebben op het totale effect dat de verhoogde brandstofprijs zal hebben op de productiekosten van de bakkers, daar deze zal doorwerken in de prijzen van grondstoffen, inputs en andere prijscomponenten.-.

Bron/Copyright:

,24/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics