Nickerie.Net, vrijdag 30 september 2005  


Standard & Poors: Beleidsonzekerheid verzwakt Surinames kredietwaardigheid

door Vernon Texel

Paramaribo - Fragmentatie van de huidige regeringscoalitie en de sterk afgezwakte positie van het Nieuw-Front – na de verkiezingen van afgelopen 25 mei – zullen uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor de internationale kredietwaardigheid van Suriname, vindt het internationaal ratingsbureau Standard & Poors (S&P). "Surinames hachelijke binnenlandse politieke situatie wordt gekarakteriseerd door de versplinterde agenda van de regerende politieke partijen, een weergave van de diverse socio-etnische vertegenwoordigingen," oordeelt S&P. Het land heeft vanaf 28 juli 2003 een kredietwaardigheid van ‘B’/stabiel voor zijn nationale munteenheid en ‘B-’/stabiel voor zijn wisselkoersbeleid ten opzichte van de US dollar.

S&P verrichtte afgelopen maand een onderzoek naar onder meer de politieke risico’s, de economische structuur, het begrotingsbeleid en de monetaire stabiliteit van het land. In de hieruit voortgekomen paper met als titel ‘Het belang van beleidsrichting in kleine en open economieën’, worden vergelijkingen gemaakt tussen Suriname, Belize, De Cook eilanden, Grenada en Jamaica. Deze landen hebben volgens het ratingsbureau overeenkomstige kredieteigenschappen. "Suriname is het enige van de vijf landen," concludeert S&P, "waar de politieke en beleidsonzekerheid dwingende factoren blijven voor de kredietwaardigheid van de overheid."

Het bureau voegt er verder aan toe dat de stabiliteit van het beleidsmilieu in Suriname te sterk afhankelijk is van de samenstelling van de regering, aangezien de agenda van oppositionele partijen verschillen van die van de regerende coalitie. "Dit wordt bewezen door enkele oppositionele leiders die een historie hebben van mismanagement, mensenrechtenschendingen en hun betrokkenheid in verdovende middelen."

Hoewel de economie van het land nog steeds drijft op de mijnbouwsector, omdat veel segmenten van de agrarische sector verlieslatend zijn, ziet S&P ook enige lichtpunten. Recente economische prestaties hebben geleid tot groei in de private sector – met name toerisme en mijnbouw – alsook voorzichtig macro-economisch beleid, dat de financiële en fiscale positie heeft verbeterd. "Suriname heeft de afgelopen vijf jaren een gemiddelde economische groei van 2,8 procent meegemaakt," meldt het ratingsbureau. Lof wordt in dit kader ook uitgebracht aan de Centrale Bank van Suriname. De investeringen in de mijnbouwsector zullen zelfs voor verdere economische groei zorgen.

Over het inkomen van 2400 US dollar per hoofd van de bevolking is S&P niet echt optimistisch. Deze kan namelijk overschat zijn door de enorme informele sector. Het ratingsbureau heeft wel een goed woord over de aanmerkelijk verbeterde fiscale positie over de afgelopen vijf jaren, al worden er wel vraagtekens geplaatst of het voorzichtige begrotingsbeleid zal worden voortgezet. "Aan de ander kant steken Surinames fiscale cijfers, in vergelijking, behoorlijk gunstig af tegen die van andere categorie ‘B’ landen. Zowel in de recente begrotingsbalans en de algemene schuldenlast van de regering," wordt opgemerkt.

Uit analyses van het inconsistente mengsel van beleid, waaronder onregelmatige loonaanpassingen en enorme kapitaal uitgaven op budgettair vlak – ofschoon niet gematerialiseerd – en een slecht schuldenbeheer, constateert S&P echter dat de regering niet gewillig is een ‘kussen’ te creëren voor toekomstige onvoorziene risico’s. De toekomstige kredietrating van het land is cruciaal afhankelijk van beleid dat door de overheid aangenomen moet worden. "De kleine open economie, die in grote mate afhankelijk is van handelswaar en toerisme, zijn kennelijk beperkt door de huidige rating. Een voorzichtige en verstandige beleidsrichting, gepaard met behoudend begrotings- en schuldmanagement, economische diversificatie en pogingen tot liberalisatie, moeten Suriname in staat stellen een ‘kussen’ op te bouwen tegen onvoorziene externe schokken en het verbeteren van zijn kredietwaardigheid," concludeert S&P tot slot.-.

Bron/Copyright:

,30/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics